AddToAny

Hvorfor Mattilsynet analyserer næringsstoffer i matvarer og kontrollerer næringsdeklarasjonen

Hvorfor Mattilsynet analyserer næringsstoffer i matvarer og kontrollerer næringsdeklarasjonen
Opplysninger om næringsinnhold i matvarer er viktig for næringsmiddelvirksomheter, tilsynsmyndigheter og ikke minst forbrukerne. Mattilsynet arbeider for at forbrukerne skal ha tilgjengelig og korrekt informasjon om hva maten de kjøper inneholder av næringsstoffer.
Mattilsynet utfører jevnlig næringsstoffanalyser i de vanligste matvarene som er på det norske markedet. Dette gjør vi for å ha næringsstoffverdier i matvarer til Matvaretabellen, som datagrunnlag i de offisielle kostholdsundersøkelsene og for å følge utviklingen i næringsinnholdet i de vanligste matvarene vi spiser. Vi bruker også analyseresultatene for å kontrollere at det er oppgitt riktig informasjon om næringsstoffer i næringsdeklarasjonen.

HVA BRUKES MATVARETABELLEN TIL?

Næringsstoffverdiene i Matvaretabellen.no brukes til å beregne inntaket av ulike næringsstoffer for enkeltpersoner og grupper av befolkningen. Tabellen er derfor et viktig oppslagsverk og redskap i matforvaltning og ernæringspolitikk, i undervisning og opplysningsarbeid og for helsepersonell og forskere. Tabellen brukes også av matvareindustrien som grunnlag for næringsdeklarasjoner og ved matvareproduksjon.

VARIASJON I NÆRINGSINNHOLD OG USIKKERHET I ANALYSERESULTAT
Det kan være store variasjoner av de samme næringsstoffene innenfor det samme produktet. Faktorer her er blant annet hvor de er dyrket og hvor lenge de har vært lagret. Slike variasjoner vil også kunne fremkomme i
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt