AddToAny

Hvorfor er det så lite nytenking i forskning om atomvåpen?

Ny artikkel viser en klar forbindelse mellom atomvåpenindustrien og tenketankene, skriver Lars Egeland.
«Flere analytikere har de seinere åra slått fast at ekspert-diskursen når det gjelder atomvåpen og internasjonal sikkerhet er plaget av selvsensur, konformisme og frakopling mellom gjeldende kunnskap og akseptert teoretisk ortodoksi,» skriver forskerne Kjølv Egeland og Benoit Pelopidas fra anerkjente Sciences Po i Frankrike i en artikkel i tidsskriftet International Relations 1-23. De siterer andre forskere som konkluderer med at de grunnleggende ideene i forskningsfeltet forblir uendret og ser ut til bare å bli gjenbrukt. Som et eksempel viser Egeland og Pelopidas til at mange av de ledende tenketankene, for ikke å si alle, har behandlet nye diplomatiske tanker som forslaget om ikke-førstebruk av atomvåpen og FN-traktaten om forbud av atomvåpen, med likegyldighet eller fiendtlighet. Hva er årsaken til de sterke begrensningene som opptrer i mainstream atomvåpenforskning og analyse?

Egeland og Pelopidas viser til forskere som peker på en kolonial og patriarkalsk struktur. Andre peker på innovasjon og kritikk av fremherskende atomvåpen-praksis og maktstrukturer hindres av at noen konsepter har fått dominere slik som strategisk stabilitet, ikke-spredning, avskrekking - og en holdning om at enhver endring er farlig og at status quo er det aller beste.

I artikkelen i International Relations viser Egeland og Pelopidas til en hypotese om at m

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt