AddToAny

Hvordan oppnå dype vennskap

Hvordan oppnå dype vennskap
Ekte vennskap blir til når vi våger å åpne oss og vise sårbarhet. Da kan venner ha hverandre hele livet, selv om de møtes sjelden.
Vennskap er like viktig for helsa som mosjon, kosthold og søvn. Burde vi bli flinkere til å vise vennene våre hvor viktige de er for oss?

Det er bevist at venner skaper bedre helse. Men det er ikke gjort i en håndvending å skaffe seg nye venner. Ofte er det heller ikke lett å opprettholde kontakten med de gamle.
I den nye boka Länge leve vänner av psykologene og forskerne Frida Bern Andersson, Daniel Ek og Pär Flodin, går det fram at mange angrer mot slutten av livet på at de ikke var mer sammen med venner eller slektninger. Venner gir oss en følelse av mening og sammenheng. Og venner kan utvide vår horisont, gi nye perspektiver og bryte opp inngrodde tankespor.
Men man bør unngå å idealisere hva som er et sant vennskap.
«Svart-hvitt-oppfatninger kan gi inntrykk av at vennskap er som en endestasjon som vi en dag kan komme fram til for å slå oss til ro. Mens i virkeligheten finnes det veldig mange måter å være venner på. Vennskap kan dessuten endre form. Graden av nærhet pleier å variere over tid, uten at det nødvendigvis er et problem. Du har vel hørt gamle venner si at når de treffes virker det som at tiden har stått stille? Et parforhold hadde sannsynligvis blitt slutt hvis det var så sjelden man møttes», står det i boka.

Trenger ikke ha samme syn
Å være venner betyr ikke at man m
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Vi er ikke likegyldige til at behandlingen «var påtvunget og ulovlig», skriver Elin Melvær i Norsk pasientskadeerstatning i dette tilsvaret til advokat Helge Hjorts kronikk.
Psykisk helse 03.01.2022
Altfor mange unge opplever at de ikke strekker til. Kanskje ikke i eget liv eller i venners liv, skriver Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF.
Psykisk helse 20.12.2021
Foreldrene opplevde forverring hos 15-åringen, likevel fortsatte det psykiske helsevernet å tvangsmedisinere ham ulovlig, forsvart av klageinstansen. Advokaten deres, Helge Hjort, viser hvordan det kunne skje.
Psykisk helse 18.12.2021
For mange går psykiske lidelser over etter en stund. Men når det ikke gjør det, kan det like mye skyldes sneversynte og stigmatiserende holdninger i samfunnet som arv eller gener? Audun
Psykisk helse 16.12.2021
Skrevet av Tore Westre. «Jeg tror ikke det blir riktig,» sier Marlene, og det lyder oppriktig, som om hun har tenkt på det lenge, øvd på det, og når hun først har sagt det, er det som om skuldrene hennes minker i størrelse,
Psykisk helse 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt