AddToAny

Hvilken verdi har Elhub og AMS-måleren for oss forbrukere?

Hvilken verdi har Elhub og AMS-måleren for oss forbrukere?
Det å eie en AMS-måler vil i seg selv ikke gjøre deg til en smart strømkunde. For å benytte seg av mulighetene som ligger der, må de fleste av oss ha hjelp til å tolke strømdataene våre og sette dem i system.
Av:, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Omtrent alle norske husstander har nå fått på plass AMS-måler, en såkalt smart strømmåler. I snitt har hvert målepunkt kostet rett i underkant av 3000 kroner og i praksis gitt en økning i nettleien på rundt 300 kroner i året per husstand.

Den smarte måleren er det som kobler forbruker til Elhub, men foreløpig har folk flest lite eller ingen kunnskap eller formening om hvordan måleren, HAN-porten og Elhub kan hjelpe dem til å bli smartere strømkunder.

Og er det noe vi vet, så er det at vi alle fremover trenger å bli smartere strømkunder som belaster nettet mindre og jevner ut forbruket når alt skal elektrifiseres og nettleiestrukturen legges om.

Hjelp til fortolkning av data blir helt avgjørende. Så hvorfor er det da så lite tilrettelagt for at vi forbrukere får nyttiggjort oss av egne strømdata i Elhub?

All data på et sted

Allerede i 2013 fikk Statnett i oppdrag å realisere en felles datahub for kraftbransjen som følge av at NVE i 2011 vedtok at alle husstander skulle få installert AMS-målere.

Kort fortalt så er Elhub en nasjonal database der informasjon og kommunikasjon fra oss kunder, nettselskap og kraftleverandører samles. Elhub samler altså inn og håndterer måledata fra alle landets strømmålere, og sikrer at alle aktørene på markedet forholder seg til én part.

Og som NVE selv skriver i pressemeldingen sin i februar 2019 når Elhub ble satt i drift:

«Med Elhub får vi et enklere og mer effektivt kraftmarked for strømkundene, blant annet gjen

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

De nye reglene om digitale årsmøter i sameier og borettslag skal straks vedtas i Stortinget og kommer i løpet av våren.
Hus & Bolig 24.02.2021
Hytta har blitt det utvidede hjem. Derfor ønsker mange å flytte dit på mer permanent basis. Det er ikke alltid gjort i en håndvending, forteller advokat Anders Leisner i Huseierne. Han forteller her om muligheter og feller.
Hus & Bolig 23.02.2021
Sameier og borettslag planlegger nå mange steder hvordan lademulighetene for elbil skal organiseres. Dette skjer etter at nye regler som gir rett til lading kom ved nyttår.
Hus & Bolig 22.02.2021
Senk skuldrene, gjør de små justeringene, og spar heller pengene til neste bolig.
Hus & Bolig 22.02.2021
Huseiernes juridiske avdeling får ofte spørsmål fra utleiere om hvordan man kan si opp leieboeren på en ryddig måte. Vi har snakket med advokat Morten Fæste, som blant annet er ekspert på utleie, om dette.
Hus & Bolig 18.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt