AddToAny

Hver tredje student har en psykisk lidelse: - Jeg trodde jeg skulle dø

For første gang er utbredelsen av psykiske lidelser blant studenter kartlagt. Resultatet overrasker forskerne og bekymrer statsråd Sandra Borch (Sp). Saila Mørch har hatt en tøff studiestart.
Saila Mørch (20) var på jobb som servitør da det helt uten forvarsel skjedde første gang. Under en matpause fikk hun veldig vondt i magen. Plutselig så hun køen i baren dobbelt. Hun fikk hjertebank og slet med å puste.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier hun til Khrono.

Det varte i en rundt en time. Da hun ringte legevakta, fikk hun beskjed om at det sannsynligvis var et panikkanfall.

Dette var i juni. Siden da har NTNU-studenten hatt fire nye panikkanfall. Det har vært en tøff studiestart for pedagogikkstudenten.

Tidligere undersøkelser har avdekket at mange studenter har psykiske plager, som for eksempel kan være nedstemthet og uro. Men for første gang er det nå kartlagt omfanget av psykiske lidelser blant studentene, som betyr at kriteriene for en klinisk diagnose er oppfylt.

Fire av ti kvinner har en psykisk lidelse

Ifølge den nye, norske studien, som i dag publiseres i prestisjetidsskriftet The Lancet, har oppsiktsvekkende mange norske studenter en psykisk lidelse:

Hver tredje student har en nåværende psykisk lidelse. For kvinner gjelder det nesten 40 prosent.

De vanligste lidelsene er depresjon og angst.

Det siste året har hele 57 prosent av kvinnene og 43 prosent av mennene hatt en psykisk lidelse.

Se flere av resultatene i faktaboksene.

Forekomsten av psykiske lidelser er høyest blant de yngste og de eldste studentene. Blant studentene mellom 18 og 22 år er det ifølge undersøkelsen 51,3 prosent som det siste året har hatt en psykisk lidelse.

At man har en psykisk lidelse, betyr at symptombelastningen er stor, vedvarer over tid og påvirker livet negativt på en slik måte at kriteriene for en klinisk diagnose er oppfylt.

Studien presenteres og debatteres på OsloMet i dag. Lanseringen strømmes direkte på Khrono fra klokka 10.

- Alvorlig utfordring for folkehelsa

Undersøkelsen er gjort på oppdrag av tre samskipnader og er en tilleggsundersøkelse til Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT).

Børge Sivertsen i Folkehelseinstituttet (FHI), som er en av forskerne bak studien, synes forekomsten av psykiske lidelser er overraskende høy.

Det samme mener Kari Jussie-Lønning, som er leder for styringsgruppen til SHoT, selv om SHoT-undersøkelsene har vist en økning i psykiske plager siden 2010.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) mener resultatene gir grunn til bekymring.

- Undersøkelsen gir et bilde av en alvorlig folkehelseutfordring, som vi må håndtere i fellesskap. Når så mange unge mennesker rapporterer at de sliter med ulike psykiske plager, må vi som samfunn ta det på stort alvor, sier hun.

Omfanget gjør at det ikke bare kan beskrives som et «studentproblem», mener statsråden.

- Samtidig skal vi ta på stort alvor at det å være student kan

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt