Kjøkkenskriveren
23.02.2021
Yrkesfagene generelt og restaurant- og matfag spesielt sliter med rekruttering. Er det foreldrene, venner, bransjens rykte eller egne interesser som avgjør når ungdommen skal velge studieretning?
Aija Baumane og Britt Jensen er 3. års studenter ved yrkesfaglærerutdanningen i restaurant- og matfag ved OsloMet. I sin bacheloroppgave forsøker de å finne svar på spørsmålet som både bransjen, utdanningsinstitusjonene og myndighetene klør seg i hodet av: Hvorfor svikter ungdom restaurant- og matfag? I tillegg til å gjennomgå en rekke faglitteratur, har bachelorstudentene også dybdeintervjuet ni ungdommer på 9. og 10. klassetrinn. Av disse ni valgte to elever studiespesialisering, mens resten valgte yrkesfag.
Svarene studentene fikk kan virke noe overraskende. Både foreldre, venner, rådgivere på ungdomsskolen og yrkets rykte og status har forholdsvis liten innvirkning. Derimot er det elevens ege
Gå til medietSvarene studentene fikk kan virke noe overraskende. Både foreldre, venner, rådgivere på ungdomsskolen og yrkets rykte og status har forholdsvis liten innvirkning. Derimot er det elevens ege