AddToAny

Hva er det med Sortland?

Hva er det med Sortland?
Sortland har ti tusen innbyggere - og et særdeles blomstrende kulturliv. I en serie artikler tar Musikkultur deg med Norge rundt, til steder med særlig gode vekstvilkår for kunstnere. Hvordan får de det til?
Sortland passer navnet sitt dårlig denne novembermorgenen. Himmelen er blåhvit, skyfri, solen orker så vidt å snirkle seg opp over ett av de mange hvite fjellene som omkranser byen.

Med bare drøye ti tusen innbyggere, har den blå byen fostret et imponerende antall profesjonelle musikere. De spiller i KORK, Operaorkesteret og Trondheim Symfoniorkester.

Den årlige jazzfestivalen har holdt koken i 30 år, korpset nesten hundre år lengre. Sju kor lever godt side om side, det finnes kammermusikkserie, strykeorkester og et konstant livlig kulturhus. Bandmiljø og rockeklubb er også på plass. Hva er det de har i drikkevannet, egentlig?

Plass til ideer: Sortland har 10 500 innbyggere og et påfallende aktivt musikkliv.

Frida Friflet

- Avhengige av alle

- Vi har en ja-kultur, sier Veronica Vangen Evensen, rektor ved Sortland kulturskole.

Vi sitter på et møterom i byens kulturhus: den relativt ferske Kulturfabrikken. Også den er blå, så klart.

- Sortland er så lite at man rett og slett er avhengig av å samarbeide for at ting skal skje på kulturfronten. Vi er avhengige av alle: unge som gamle er like viktige brikker i helheten. Det finnes så mange ressurspersoner her. Så tror jeg vi er gode på å ta imot nye innbyggere som vil være med. Vi spør: «hva kan du bidra med?»

Ja-kultur: Veronica Vangen Evensen og Helene Gihle Hilde.

Frida Friflet

Sterkt samarbeid

Helene Gihle Hilde, på andre siden av bordet, ser på kollegaen og nikker enig. Hun er avdelingsleder på musikk, dans og drama ved Sortland videregående skole, og samarbeider tett med Veronica. Musikklinjen og kulturskolen gjennomfører felles storprosjekter, har felles pedagoger og er hele tiden i dialog.

- Kan det noen gang bli for tett?

Svaret kommer i kor.

- Nei.

- Vi kunne godt vært enda tettere, ler Veronica.

De to avviser at det klassiske musikkmiljøet står sterkere enn andre sjangere på stedet. Også bandmiljøet lever godt, ifølge Veronica. Det finnes egne «rockebrakker» - utstyrte øvingslokaler - og hver sommer arrangerer Sortland Rockeklubb Blabla-festivalen.

Viktig med tidlig ansvar

Helenes egen familie er godt synlig i norsk orkesterliv. Både sønnen Hugo og datteren Oda er andrefiolinister og gruppeledere: han i KORK, hun i Operaorkesteret.

Selv er hun soleklar på at samspillstreningen, solistoppgavene og ansvaret Sortlands musikkliv har gitt dem, har hatt stor betydning for at de har nådd disse posisjonene.

- Det hadde de ikke fått i samme grad i Oslo, for der er det så mange, sier Helene.

- Distriktsmusikerne bygger bro

Musikklivet i Sortland har ikke oppstått i et vakuum - Helene og Veronica trekker fram det regionale samarbeidet. Gjennom MUSAM, Kulturskolesamarbeidet i Vesterålen, møtes alle regionens kulturskoler for å utvikle ideer og erfaringer. I tillegg har de, sammen med musikklinjen, et musikalsk fordypningstilbud for spesielt ivrige 12-16-åringer.

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Hjernen bruker kun 100-300 millisekunder på å gjenkjenne en kjent melodi.
Musikkultur 03.07.2020
Musikk betyr mye for mange, men tre til fem prosent av befolkningen mangler en kobling i hjernen som lar dem nyte musikk, viser forskning.
Musikkultur 03.07.2020
Moldejazz er en av få festivaler som gjennomføres i sommer. - Det virker som folk er festivalklare. Jeg tror de ser at om dette skal fungere, så må alle gjøre sitt, sier festivalsjef Hans-Olav Solli.
Musikkultur 03.07.2020
TONO kunngjør vinnerne én og én spredt utover høsten.
Musikkultur 02.07.2020
- Å, herregud, så mye skole jeg gjør! Jeg er mer effektiv enn jeg noen gang har vært, sier fløytestudent Johanna Scheie Orellana, etter at soverommet er blitt det nye studiestedet.
Musikkultur 30.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt