AddToAny

Hurra for de frivillige!

Hva skal til for at akkurat du tar på deg frivillig arbeid eller et verv på fritiden? Forskning viser at særlig én faktor øker sannsynligheten for at du sier ja.
Frivillig arbeid og dugnader har lange tradisjoner i Norge. Derfor har vi nordmenn lenge kunnet smykke oss med verdensmestertittelen. Og i år skal vi feire oss selv. 2022 er Frivillighetens år, og det skal kastes flomlys og konfetti over foreningslivet og de frivillige. (Les hvordan HLF skal markere dagen på side 45).

Viktig verdiskapning
Andelen organisasjonsfrivillige ligger på et stabilt, høyt nivå, og vi jobber mange timer til nytte og glede for andre. Frivillig arbeid bidro med en verdiskapning tilsvarende 78 milliarder kroner i 2018. Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser videre at arbeidsinnsatsen i frivillige organisasjoner i 2020 tilsvarer 142.000 årsverk. Dette er nesten tre ganger så mye som den samlede arbeidsinnsatsen i norsk landbruk målt i årsverk.
Forskerne har god oversikt over hva vi gjør som frivillige og tillitsvalgte, takket være jevnlige kartlegginger og befolkningsundersøkelser, deriblant Frivillighetsbarometeret (Se notis side 8). Norge har til og med et eget forskningssenter på feltet. Siden 2008 har Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor studert frivillig engasjement og organisasjoner i Norge.

Blir spurt av kjente
Så hva er ståa? Jo, 52 prosent av alle nordmenn over 15 år har gjort frivillig arbeid i løpet av 2021, som er en liten nedgang fra før pandemien. Når forskerne ser på hvordan vi kommer inn i «bransjen», dukker sosialt nettverk og bekjentskap fort opp som sterke rekrutteringsdrivere.
Karl Henrik Sivesind, dr. polit. og seniorforsker ved Institutt for samfunnsforskning utdyper:
- Det viktigste for å bli frivillig er å bli oppfordret og spurt av andre. Mye forskning viser også at en overvekt av frivillige har høyere utdanning og inntekt,
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

At barns hørsel bør testes så tidlig som mulig, er det stor faglig enighet om i dag. Men visste du at vi må til London og Trøndelag for å finne historien bak dagens hørselsundersøkelser av barn?
Din Hørsel 26.08.2022
Karl Øyvind Lindheims innlegg i siste Din Hørsel skriver jeg gjerne under på. Jeg kjenner meg godt igjen, og har i mange år prøvd å treffe noen som deler denne ideen.
Din Hørsel 26.08.2022
Jeg har hatt verv både som lokallagsleder og fylkesleder. Givende oppgaver. Jeg har møtt mange meningssterke og positive mennesker. Jeg var døv på ett øre fra fødselen av.
Din Hørsel 26.08.2022
HLFs landsmøte i Bodø i juni sa ja til nytt sentralstyre og handlingsprogram, men nei til nytt navn og økt medlemskontingent.
Din Hørsel 26.08.2022
Din Hørsel 26.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt