AddToAny

Hjemmekontoret en en sikkerhetstrussel

Hjemmekontorbølgen har gjort bankene - og resten av norske bedrifter - mye mer sårbare for data-angrep, konstaterer Jørgen Botnan i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
Claude R. Olsen og Magne S. Otterdal

Jørgen Botnan er ansvarlig for Nasjonal Sikkerhetsmyndighets inntrengingstesting, som tester sikkerheten i grunnleggende nasjonale funksjoner og skjermingsverdige objekter. Teamet hans benytter et bredt spekter av virkemidler.

IDENTIFISERER VERDIER

- Det starter med å identifisere verdier og så brukes de virkemidler en har til disposisjon for å prøve å ramme verdiene på en eller annen måte. Det kan være å stjele, ødelegge eller manipulere informasjon eller ødelegge fysiske prosesser, sier Botnan.

Han peker på flere innfallsvinkler utfra en helhetlig tenkning, hvor de rene ikt-angrepene der det brukes en datamaskin til å angripe et nettverk er en av flere metoder som testes for å avdekke sikkerhetshull.

- Det kan også være å lure mennesker eller manipulere noen til å gjøre noe de kanskje ikke skulle ha gjort, slippe deg inn et sted du ikke skulle ha sluppet inn eller at en rett og slett må ta seg inn som i et innbrudd, sier Botnan.

I tillegg til dette sier den nasjonale sjefhackeren at mye jobb gjøres med å hente informasjon i åpne kilder.

- Det kan være alt fra sosiale medier til offentlige postjournaler, stillingsutlysninger og så videre.

- Hvor store verdier går tapt i Norge som følge av cyberkriminalitet?

- Det tror jeg ingen vet, men at det er et betydelig problem - det er det ikke tvil om. Vårt hovedfokus er statssikkerhet, og vi ser på oss selv som natteravnen - vi var der da det ikke skjedde. Så for enhver pris så er det enkelte ting en må forhindre at skjer.

BANK ER SOM ANNEN VIRK

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Den største utfordringen for finansbransjen akkurat nå er alle regulatoriske krav som er kommet.
Finansfokus 14.01.2022
Med grundigere intervjurunder kan flere kvinner få innpass i finansnæringen. Det mener investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen Fondene. Hun går i bresjen for en mindre mannsdominert bransje.
Finansfokus 13.01.2022
Et biometriprosjekt som sikter mot å utvikle løsninger for ansiktsgjenkjenning til bruk i finansnæringen, får 16 millioner kroner fra Forskningsrådet. Teknologien er blant annet tenkt brukt mot hvitvasking og ID-tyveri.
Finansfokus 12.01.2022
En av landets ferskeste sparebankstiftelser har allerede delt ut 275 000 kroner til stor glede i lokalsamfunnet. Skoler, skytterlag, ishockeyklubb og alpinsenter var de første som fikk midler fra Sparebankstiftelsen Surnadal Sparebank.
Finansfokus 11.01.2022
Taksonomi og andre sentrale bærekraftbegreper er fortsatt fremmedord for mange ansatte i finansnæringen. Men motivasjonen er høy for å skaffe kompetansen som må til i den grønne omstillingen.
Finansfokus 10.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt