AddToAny

Headline empty

Headline empty
I den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret kom det nylig fram at Norges medisinstudenter er de studentene i Norge som er minst fornøyde med måten de blir vurdert på.
I en del av undersøkelsen ble studenter blant annet bedt om å svare på i hvilken grad de mener at eksamener, innleveringer og andre vurderingsformer hittil i studieprogrammet har krevd forståelse og resonnement, og om det var tydelige kriterier for vurdering.

Det er deilig å nå få et Studiebarometer som viser at det er mange som opplever eksamensformen som uklar - og at det ikke bare er noen få. Oline Marie Sæther Leder av Medisinsk studentutvalg ved Universitetet i Oslo

På disse spørsmålene gir medisinstudentene den laveste scoren i Norge, med henholdvis 3,4 og 3,7 poeng. 5 er toppscore.

Medisinstudiet er kjent for å i stor grad benytte seg av av flervalgsprøver eller «multiple choice»-eksamener.

En medisinstudent skrev dette i selve undersøkelsen:

«Ikke fornøyd med det skriftlige eksamensoppsettet, der store deler er multiple choice på svært stort pensum. Gir ikke rom for at studenten skal kunne vise noe kunnskap».

Det er ved medisinstudiene ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen at resultatene på dette punktet er dårligst.

Leder av Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker tror dette kan ha sammenheng med at UiO og UiB er de eneste universitetene som har karakterer på medisineksamen.

Føler man blir testet i tilfeldige temaer

Oline Marie Sæther er leder av Medisinsk studentutvalg ved Universitetet i Oslo (UiO).

- Både jeg og medstudenter har ofte sittet igjen etter eksamen med en følelse av å ha blitt testet på veldig tilfeldige saker og temaer. Det man forventer å bli spurt om stemmer overraskende ofte ikke overens med det man faktisk blir spurt om, sier Sæther til Khrono.

Samtidig understreker hun at resultatmessig går det likevel bra for de fleste. Det er ikke en unormalt stor strykprosent for eksempel.

- Likevel sitter mange igjen med en dårlig følelse når de drar fra eksamenslokalet, sier hun.

- Da er det kanskje vanskelig å forberede seg til eksamen og?

- Ja, en utfordring med medisinstudiet i Oslo er at vi ikke har pensum, men læringsmål. Læringsmålene er ganske lite spesifikke, og skal favne bredt. De ønsker at vi skal bli gode leger og ikke begrense oss, men mange vet dermed ikke hva de skal lese. Vi har anbefalt litteratur - men det er mye. Vi kan ikke lese og pugge for eksempel ti bøker i løpet av et semester, sier hun.

Får ulike beskjeder fra forelesere

Hun forteller at dette er noe fakultetet nå ser på.

- De skjønner at det er vanskelig for studentene å ha så lite veileding i hva vi skal lese på. Det er deilig å nå få et Studiebarometer som viser at det er mange som opplever eksamensformen som uklar - og at det ikke bare er noen få, sier hun.

Ifølge Sæther er cirka 50 prosent av vurderingene flervalgseksamener. De blir også testet med mer praktiske muntlige eksamener, som såkalt OSKE.

Fler

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt