AddToAny

Hørselsverneren

Hørselsverneren
Ingen andre forskere vet så mye om norsk hørsel som Bo Engdahl, og han deler villig sin kunnskap med resten av verden. Men er det mulig å få denne mannen til å forsnakke seg?
Først en innrømmelse. Mitt aller første møte med Bo Engdahl ble en real nedtur. Året er 2010. Jeg jobber som journalist i et helsemagasin og skal skrive om fenomenet «musikk på øret». Jeg har overskriften klar i eget hode: «Forsker bekymret for unges hørsel». For all denne høye musikken fra iPods, hodetelefoner og MP3-spillere må da gi uopprettelige hørselskader på en hel ungdomsgenerasjon?!
- Jeg mener det er liten grunn til bekymring. Vi har ingen bevis for at denne måten å høre musikk på er skadelig. Det vil vi først vite om noen år, svarer en nøktern Engdahl, støyforsker på Folkehelseinstituttet.

Alle med musikk på øret
Nå er det gått «noen år». I mellomtiden har 28.000 trøndere testet hørselen i Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT4-2017-19). Ikke bare unge, men også barn og voksne får nå daglige store doser strømmemusikk fra mobiltelefoner. Så utbredt er musikk på øret via ørepropper og hodetelefoner at Verdens Helseorganisasjon (WHO) frykter at halvparten av 12-35-åringer skal få nedsatt hørsel.
Selv har jeg fått HLF som ny arbeidsgiver, mens Engdahl fortsatt forsker på Folkehelseinstituttet. Listen over artikler han har fått publisert i internasjonale fagtidsskrifter er lang. Alt fra flystøy, yrkesstøy og helseeffekter til medfødte hørselstap, tinnitus og otoakustiske emisjoner (svake lyder som produseres i sneglehuset når øret stimuleres med lyd).
Engdahl har hatt prosjektledelsen for den omfattende hørselsforskningen i forbindelse med HUNT4, som han fortsatt leder. I tillegg er han veileder for en rekke andre forskere.

Hat-elsk-forhold
«Et vandrende hørselsleksikon. Han er en racer på hørsel, statistikk og syntakser», sier folk som har jobbet med Bo Engdahl. Noen mener han burde fått en fortjenestemedalje fra HLF for sitt bidrag med å tette kunnskapshullene innen hørselsforskning - Fortjenestemedalje fra HLF? Jøss! Ha, ha! Jeg har i perioder hatt et hat-elskforhold til HLF, da, humrer Engdahl, der han sitter koronafast på hjemmekontoret på Korsvoll i Oslo og intervjues via Skype.
- Som forsker skal jeg være nøytral, i motsetning til HLF, som jo har en annen målgruppe og skal kjempe for hørselshemmedes interesser. Jeg merker jo at forskningsfunn som er negative eller går på tve
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

En ny studie fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det er sammenheng mellom tinnitus og kronisk smerte. Forskerne fant en klar sammenheng uavhengig av alvorlighetsgrad av tinnitus, men sammenhengen var sterkere ved hyppig og mer plagsom tinnitus.
Din Hørsel 28.05.2021
Koronapandemien har bokstavelig talt gjort verden stillere. Den menneskeskapte støyen gikk merkbart ned i 2020, viser målinger ved 185 av 268 seismiske målestasjoner i 117 land.
Din Hørsel 28.05.2021
Min hørselshistorie: Jeg fikk ménières sykdom og tinnitus på begynnelsen av 2000-tallet og har siden fått gradvis nedsatt hørsel. Jeg ble etter hvert ufør og har brukt høreapparater i mange år.
Din Hørsel 28.05.2021
Din Hørsel 28.05.2021
Min hørselshistorie: Jeg har brukt høreapparat siden jeg var ti år og fikk etter hvert apparater på begge sider.
Din Hørsel 28.05.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt