AddToAny

Gjør pandemien at det blir flere diktaturer i verden?

Gjør pandemien at det blir flere diktaturer i verden?
Pandemiåret 2020 satte demokratiet tilbake i mange land. Trolig bor et flertall av verdens innbyggere nå igjen under autoritært styre.
Koronapandemien kan ha bidratt til større framgang for diktatorer og autoritære regimer enn på mange år, skriver forskning.no

Spørsmålet forskere stiller seg, er om demokratiet i verden nå er på vei inn i en tydelig og langvarig motbølge?

Mye mer kunnskap

Forskning på demokrati og diktatur er et felt der forskningen har gått kraftig framover de siste årene. Forskerne har nå mye bedre muligheter for å gi oss relativt sikre svar, enn de hadde for bare ti år siden.

- At demokrati og diktatur er noe som går i bølger har vi nå mye belegg for å kunne slå fast, sier Carl Henrik Knutsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Demokratinivået globalt har i perioder vokst mye - spesielt fra midten av 1970-tallet til midten av 1990-tallet.

Et foreløpig toppunkt for demokrati i verden ble trolig nådd i året 2012.

- Så har vi hatt perioder med stagnasjon og noen ganger tilbakegang, fortsetter Knutsen.

- Dataene våre kan tyde på at det er en slik periode vi er inne i nå.

Spørsmålet statsvitere stiller er om dette blir «Den tredje motbølgen» som demokratiet møter på 200 år.

Kriser er farlige for diktatorer

Knutsen henter mye av det han nå vet fra det store internasjonale prosjektet Varieties of Democracy (V-Dem) som han er med på å lede. I dette prosjektet samarbeider 3000 samfunnsforskere og andre eksperter på verdens land om å kode enorme mengder med opplysninger.

Disse er knyttet opp mot flere enn 450 indikatorer som måler demokrati. Dataene strekker seg fra den franske revolusjonen i 1789 og fram til i dag.

- Vi har nå veldig mye mer presis informasjon om demokratiets tilstand, langs ulike dimensjoner, enn vi hadde for noen år siden, sier Knutsen.

Det var forskere ved V-Dem-instituttet i Gøteborg som i sin årsrapport i fjor kunne konkluderte med at over halvparten av alle verdens land nå har et autokratisk styresett - for første gang siden 2001. Konklusjonen er basert på ett demokratimål laget fra V-Dem dataene.

Disse autokratisk styrte landene er sammen hjem for 54 prosent av jordas befolkning.

KJEMPER: I Hong Kong kjemper demokratiaktivister hardt mot at Kina får stadig mer kontroll over den selvstyrte regionen. (Foto: Janetcm/flickr) All den nye informasjonen kan forskerne også bruke til å studere hvordan det blir demokrati og hva ulike styresett kan gi folk.

Ett klart funn er at økonomiske kriser er farlig for alle slags regimer, men ikke minst for diktaturer. Kriser bidro sannsynligvis til å velte både det franske diktaturet før revolusjonen i 1789 og det tyske demokratiet da Hitler tilranet seg makten.

Det samme har skjedd i mange andre land.

Demokrati går i bølger

I en rekke land som Kina, Filippinene og India har sittende ledere og regjerende partier brukt koronaviruset og pandemien til å stramme grepet om makten.

Myanmar har nettopp hatt militærkupp.

I USA ble president Donald Trump sitt forsøk på selvkupp så vidt stanset, mye takket være Trumps fatalt dårlige håndtering av covid-19.

Demokrati er altså noe Carl Henrik Knutsen og andre demokratiforskere kan slå fast at går i bølger - og motbølger.

Knutsen har nettopp kommet med en ny bok som enkelt og greit heter «Demokrati og diktatur». Der samler han den nyeste kunnskapen om disse demokratibølgene og mye annet innenfor fagfeltet. Deler av dette er hans egen forskning.

Er demokratiet best i små land?

Å måle demokrati i verden kan gjøres på flere måter. Et klart framskritt med det store V-Dem-prosjektet, er at mange forskere her er blitt enige om hva de skal undersøke og legge vekt på.

Forskerne ser at i vår tid, så er det særlig i små land at demokratiet går fremover.

I store land sliter demokratiet klart mer.

Mest framgang for demokratiet har det vært i land som Armenia, Gambia, Tunisia og Sri Lanka.

Latin-Amerika har nå mange demokratier. I Afrika har en rekke land klart å kvitte seg med autoritære ledere.

- Men ifølge flere av V-Dem sine mål har det vært en nedgang i graden av demokrati i store og viktige land som Tyrkia, Russland, Brasil, India og USA.

Nedgangen har vært fra et allerede ganske autoritært utgangspunkt som i Russland. Eller fra et langt mer demokratisk utgangspunkt som i USA.

Autokrater lærer av hverandre

- Det er litt illevarslende at demokratiet går tilbake i store land, mener Knutsen.

Forskerne ser nemlig at både demokrati-tilhengere og ledere i diktaturer kan være gode til å lære opp forbundsfeller i andre land.

- Begge gruppene lærer av det som skjer i andre land. Særlig i naboland.

Carl Henrik Knutsen er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Her deltar han på en konferanse om demokrati i Chile. (Foto: Privat)

Store land som Tyrkia og Russland har ofte både insentivene og ressursene til å påvirke nabolandene sine til å gå i mindre demokratisk retning.

Samtidig finnes det motkrefter:

- Man kan si mye om USAs globale påvirkning opp gjennom historien med CIAs støtte til udemokratiske kupp og mye annet. Men fra 1990-tallet, etter Sovjetunionens fall, så har både USA og EU jevnt over utøvet en positiv innflytelse på demokratiet i andre deler av verden.

Status i pandemiåret 2021

Hva er så status for demokrati og diktatur i verden nå i pandemiåret 2021?

I 25 land ha

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Regjeringen er opptatt av å gi universitetene og høyskolene gode rammer til å forme lærerutdanningene. Nå skal en ny ekspertgruppe se nærmere på hvordan styringen kan bli mer overordnet.
Uniforum 28.09.2023
Universitetet i Oslo faller på den siste rangeringen til Times Higher Education. Samtidig går det oppover med NTNU, melder Khrono. I fjor ble UiO rangert som Nordens sjette beste universitet, men i år faller det ned til åttendeplass.
Uniforum 27.09.2023
- Politikk er skeivt fordelt. Men i eit liberalt demokrati kan me ikkje forby nokon å påverka. Å ha eit lobbyregister kunna vera eit sunt steg, foreslår statsvitskapsprofessor Sirianne Dahlum.
Uniforum 27.09.2023
Vibeke Roggen rakk så vidt å sikre seg tittelen professor i latin før hun gikk av med pensjon.
Uniforum 27.09.2023
Risikovurderingen er unnagjort. Mandatet for utredningen er nesten ferdig. Alt burde egentlig ligge til rette for en god prosess videre. Men noe har dukket opp.
Uniforum 26.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt