AddToAny

Full stopp i lønnsoppgjøret for ansatte på bensinstasjoner

Handel og Kontor og arbeidsgiverorganisasjonen Virke ble ikke enige om lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner tirsdag kveld. Nå må partene til mekling.
Tirsdag kveld avbrøt Handel og Kontor (HK) forhandlingene om vilkårene for sine medlemmer omfattet av den såkalte Energistasjonsoverenskomsten.

Ifølge HK-nestleder Lena Reitan var årsaken at arbeidsgiverne ikke ville innfri HKs krav. Hun opplyser om at de to viktigste kravene er å prioritere lønnsøkning for de som har jobbet lengst i bransjen, og å gi de ansatte full lønn under sykdom (se faktaboks). I lønnsoppgjøret for de ansatte i varehandelen fikk HK gjennomslag for full lønn under sykdom i tre måneder.

I dag har ansatte som er omfattet av Energistasjonsoverenskomsten og har jobbet minst seks år i bransjen (trinn 6) en timelønn på 201,57 kroner. Til sammenligning har butikkansatte, omfattet av Landsoverenskomsten med Virke, en timelønn på 221,62 kroner etter årets lønnsoppgjør. Her skiller det altså 20 kroner i timen. Det synes ikke Reitan er rimelig.

- Ikke i det hele tatt. Ansatte på energistasjoner har ofte andre arbeidstider enn de som jobber i butikk. Åpningstider fra klokka 06 til klokka 24 er vanlig, og mange har døgnåpent, sier hun.

Også tilleggene for kvelds- og helgearbeid er lavere for de som jobber på bensinstasjoner enn i butikker, men denne gangen ville altså HK prioritere å øke lønna på trinn 6. Lønna på trinn 1-5 i denne avtalen avviker ikke eller ikke like mye sammenlignet med samme trinn i Landsoverenskomsten. Dessuten:

- Vi vil gi litt til alle, men mest til de på trinn 6. Å gi til disse er å gi til dem som har dette som levebrød, sier Reitan.

Men det ville ikke arbeidsgiverne gå med på, hevder hun. Ifølge Reitan vil Virke heller smøre pengene tynt utover alle lønnstrinn.

Virke vil ikke kommentere bruddet i forhandlingene utover det de skriver i en pressemelding:

- Vi ønsker et oppgjør som sikrer gode arbeidsplasser og konkurransedyktige virksomheter. Vi har gjort vårt beste for å møte kravene fra motparten og er skuffet over at forhandlingene endte i brudd. Virkes mål er å komme til enighet innenfor frontfagsrammen hos Riksmekleren, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.

Nå må HK og Virke møtes hos Riksmekleren. Dato er ennå ikke fastsatt. Kommer partene ikke til enighet her, kan de ansatte på bensinstasjoner gå ut i streik. HK har om lag 400 medlemmer som er omfattet av Energistasjonsoverenskomsten.

Dette er full lønn under sykdom:

Full lønn under sykdom innebærer flere ting:

Bedriftene fortsetter å betale lønn til sykmeldte også etter 16 dager, og får selv refundert penger fra Nav, slik at den sykmeldte slipper å gjøre det. Dette kalles forskuttering av sykepenger.

Bedriftene utbetaler feriepenger også etter 48 dagers sykefravær og foreldrepermisjon. Det får de ikke refundert fra Nav.

Bedriften betaler sykepenger av lønn over 6G (638.394 kroner).

Image-text:

STREIK? Lønnsoppgjøret for de ansatte på bensinstasjoner er ikke over. HK og Virke må få hjelp av Riksmekleren. Kommer de ikke til enighet, kan det bli streik.

Martin Guttormsen Slørdal

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Forbud mot hjemmekontor på søndag og etter klokka 21 på hverdager. Les hva de oppdaterte reglene for å jobbe hjemmefra betyr for deg.
HK-Nytt 30.06.2022
Kutt for uføre reverseres, karensåret for AAP fjernes, den generelle adgangen til midlertidig ansettelse oppheves og kollektiv søksmålsrett gjeninnføres.
HK-Nytt 30.06.2022
Da Elkjøp ikke ga de fagorganiserte ansatte den samme bonusen som de uorganiserte, straffet LO elektronikkgiganten med å si opp en avtale verdt 30 millioner kroner i året. Nå har LO inngått avtalen på nytt.
HK-Nytt 30.06.2022
Ikea-ansatte med migrene, vondt i ryggen og magesjau blir bedt om å komme på jobb. Det forteller to tillitsvalgte. De skylder på råd fra Nav-lege.
HK-Nytt 29.06.2022
- Mange unge er redde for å ta opp ubehagelige saker med sjefen sin. Når vi kommer på besøk, blir det litt lettere for dem, forteller kompisene Mathias (20) og Håkon (20) fra LOs sommerpatrulje.
HK-Nytt 28.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt