AddToAny

Frykter skjelv i næringseiendom

Finanstilsynet frykter høye priser på næringseiendom og følger av pandemien kan gi redusert etterspørsel og finansiell ustabilitet. I markedene Stavanger og Trondheim er situasjonen ulik.
JØRN-ARNE TOMASGARD

Det var i rapporten «Finansielt utsyn» i juni at Finanstilsynet kunngjorde at høye næringseiendomspriser utgjør en betydelig sårbarhet for finansiell stabilitet i Norge. I en pressemelding i forbindelse med rapporten, skriver Finanstilsynet at endringer i forbruksmønstre og andre langtidseffekter av pandemien kan gi redusert etterspørsel og verdifall i ulike deler av markedet. Norske finansforetak har stor eksponering mot næringseiendom.

"Prisene på næringseiendom har økt mye over mange år. Norske banker har historisk tapt vesentlig mer på utlån til norske ikke-finansielle foretak enn på utlån til husholdninger. En analyse gjort av Finanstilsynet basert på regnskapsdata for norske foretak, tyder på at en økende andel av utestående gjeld er i foretak med svak betjeningsevne. Antall konkurser avtok i 2020, men vil kunne øke etter hvert som myndighetenes støttetiltak avvikles, skriver Finanstilsynet.

MYE LEDIG I STAVANGEROMRÅDET

Stavangerområdet er ett av stedene der det er mye ledig kontoreiendom. Ifølge leder for næringseiendom i Eiendomsmegler 1 i dette markedet, Jan Inge Røyland, har situasjonen med ubalanse vart siden rundt 2015.

Det er en klar ubalanse for kontoreiendom som vi har lært oss å leve med.

Jan Røyland, Eiendomsmegler 1.

- Vi har en ganske stabil situasjon med ubalanse for kontoreiendom. På andre områder som kombinasjonseiendom til bruk for eksempel til lager eller verksted, er det mye bedre balanse. Det samme gjelder «retail», eller handel, sier Røyland til Finansfokus.

- Det er en klar ubalanse for kontoreiendom som vi har lært oss å leve med. Det er ikke så mye byggeaktivitet på området. Men det vil nok ta tid før balansen er tilbake.

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Arbeidslivets parter er enige om hovedlinjene i den nye AFP-ordningen, men problemet er finansieringen. Med ny regjering vil trolig staten ta en større del av regningen.
Finansfokus 14.10.2021
-Det ble en stor overgang å gå fra fysiske til digitale kurs. Det var utfordrende for instruktørene og plutselig skulle undervise foran skjermen uten direkte kontakt med deltakerne.
Finansfokus 14.10.2021
Gjenåpningen av Norge har virkelig satt fart i nordmenns låneiver og sparing. Nå investerer folk i hytte, bolig, bil og båt. I tillegg har bankene stor pågang fra kunder som vil ha gode spareråd.
Finansfokus 13.10.2021
Finansforbundet har tatt ut søksmål på vegne av seks pensjonister i SpareBank 1 Nord-Norge (SNN).
Finansfokus 12.10.2021
De tre siste årene har Signicat vokst med om lag 200 millioner årlig. I år regner trondheimsselskapet å lande på en omsetning på om lag 650 millioner kroner. Ambisjonene er å bli en av de store europeiske aktørene innen kundeautentisering.
Finansfokus 11.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt