AddToAny

FRA MYTHOS TIL LOGOS

FRA MYTHOS TIL LOGOS
Det faller oss ikke naturlig å tenke kritisk. Kritisk tenkning er et kulturprodukt, skriver filosof Morten Fastvold.
Kritisk tenkning er et kulturprodukt som setter oss i stand til å avdekke tankefeil som vi synes å være genetisk programmert til å begå. Hjernen vår ble jo utviklet da vi mennesker var jegere og samlere, noe vi har vært i 98 prosent av den tiden vi har eksistert. Først for 2500 år siden begynte noen av oss å tenke kritisk, og 2500 år er bare et øyeblikk i evolusjonens tidsskala.

I BEGYNNELSEN vAR TANKEFEILEN
Kritisk tenkning var altså ikke nødvendig for artens overlevelse i menneskets lange førhistorie. Da må tankefeil snarere ha vært til hjelp enn en ulempe, ellers hadde ikke evolusjonen programmert dem i vår umiddelbare måte å tenke på. Grunnen til det er at raske slutninger basert på tankefeil langt oftere gir et riktig svar enn et galt svar. Statistisk sett har tankefeil dermed vært gunstig for vår overlevelse, mens den skade tankefeil gjør, stort sett må ha vært til å leve med.
Steinaldermenneskene henga seg etter alle solemerker fritt til fantasifulle forklaringer på hvordan verden er skrudd sammen, uten å bry seg om at det er logisk ugyldig å slutte fra at noe kan forholde seg slik og slik til at det må forholde seg slik. De brød seg heller ikke om at det ikke trenger å være noe årsak og virkningforhold mellom hendelser som følger etter hverandre i tid. Og de søkte nok høyst selektivt etter fakta eller utsagn som underbygde den forklaringen de likte, mens de glatt ignorerte alt som motsa denne.
For det er jo det som er naturlig. Og som innlemmer den enkelte i et tett og handlekraftig fellesskap, med den følelse av tilhørighet og trygghet det medfører. Det er som regel langt viktigere enn å ha rett, logisk og vitenskapelig sett.
Også overtro er vi antakelig «genetisk programmert» til å henfalle til. Selv den mest opplyste kan gripe seg i å sverge til klær eller gjenstander eller små, dagligdagse ritualer som vi tror bringer lykke, mens vi for all del unngår det vi tror bringer ulykke. Dette er en slags magisk tenkning som øker mestringsfølelsen, og som dermed får oss til å våge mer enn det vi ellers ville ha gjort, samt til å ta våre forholdsregler for å unngå farlige og ubehagelige situasjoner. Selv om denne typen magisk tenkning blir dysfunksjonell når den tar overhånd, må også den statistisk sett ha vært fordelaktig for vår arts overlevelse.
Psykologiprofessoren Daniel Kahneman skjelner i boka Tenke, fort og langsomt (Pax forlag 2013) mellom det å tenke fort og det å tenke langsomt, der tankefeil og overtro er den raske og umiddelbare tenkningen som sparer oss for bryderiet med å tenke og resonnere utførlig, slik vi gjør når vi tenker langsomt og kritisk. For dette er noe unaturlig som vi finner strevsomt og besværlig. En annen psykologiprofessor som er velkjent for humanister, Steven Pinker, påpeker i tråd med dette at hjernen vår er innrettet på overlevelse, og ikke på å søke sannheten, slik vi forstår det i vår moderne, vestlige sivilisasjon.

DEN KRITISKE TENKNINGS FØDSEL
De første tilløpene til kritisk tenkning og vitenskap som vi kjenner til, fant sted på kysten av Lilleasia for drøyt 2500 år siden, i et område kalt Jonia som grekerne
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Annenhver fredag kommer en ny episode av Opplysningsvesenet, en podkast fra Human-Etisk Forbund om kritisk tenkning. Vi fulgte innspillingen av første episode.
Fri tanke 22.10.2021
I høst lanseres Human-Etisk Forbunds nye nettkurs i humanisme. Kurset består av seks deler og er en innføring i det humanistiske livssynet.
Fri tanke 14.10.2021
Å fremme kritisk tenkning i klasserommet - og på konfirmasjonskurset - handler om å sette spørsmål og undring i høysetet.
Fri tanke 14.10.2021
Det har vel etter hvert gått opp for de fleste at «gøy med konspirasjonsteorier»-holdningen er i ferd med å gå ut på dato.
Fri tanke 14.10.2021
- Vi kan ikke stå og se på Talibans brutale undertrykking, sier styreleder Tom Hedalen.
Fri tanke 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt