Om norske bønder ringer fôrleverandøren sin og krever kraftfôr med Foods of Norway-råvarer, er det ikke lenge før det er på markedet. Vi har kommet langt på disse tre årene, men vi trenger mer driv i markedet, sier professor og direktør, Margareth Øverland.
Nå i sommer og høst har Øverland og hennes kolleger ved Foods of Norway-senteret på NMBU, servert gris på Arendalsuka og Dyrsku’n, og sau på Smak Ås, som var fôret opp på råvarer framstilt på ganske revolusjonerende måter.
- Målet til Foods of Norway er å ta i bruk de biologiske råvarene vi har her i Norge, som biomasse fra skogen og havet, og gjøre dem om til fôr som vi kan bruke til produksjon av kylling, gris og laks, og etter hvert til melkekyr, sau og geit. Vi har med oss en rekke industripartnere, forskere, professorer og stipendiater fra tre forskjellige institutt her på NMBU. Vi har kompetanse fra hele verdikjeden, og det er helt unikt, til og med i verdenssammenheng, mener hun.
HELT NYE ENZYMERNorge importerer i dag i underkant av 800 000 tonn soya. 140 000 tonn går til kraftfôr til husdyra, og resten går til laksen. Denne importen er et naturlig sted å starte om samfunnsoppdraget er å gjøre oss mer selvforsynte med proteinråvarer. Og proteinet i kraftfôret til grisen Øverland har servert i høst, hadde sitt opphav i norsk biomasse.
- Skogen er den aller største biologiske ressursen og representerer en stor mulighet for økt verdiskaping. Vi jobber med Borregaard i Sarpsborg, som har utviklet en teknologi for �