AddToAny

Fra flis til protein

Fra flis til protein
ÅS: Fra treflis, til sukkermolekyler, til gjær - via noen revolusjonerende enzymer, forsøker forskere og næringsaktører å skape en hjemmeprodusert konkurrent til soyaprotein. Men først må prosessen industrialiseres og helsegevinsten dokumenteres.

Om norske bønder ringer fôrleverandøren sin og krever kraftfôr med Foods of Norway-råvarer, er det ikke lenge før det er på markedet. Vi har kommet langt på disse tre årene, men vi trenger mer driv i markedet, sier professor og direktør, Margareth Øverland.

Nå i sommer og høst har Øverland og hennes kolleger ved Foods of Norway-senteret på NMBU, servert gris på Arendalsuka og Dyrsku’n, og sau på Smak Ås, som var fôret opp på råvarer framstilt på ganske revolusjonerende måter.

- Målet til Foods of Norway er å ta i bruk de biologiske råvarene vi har her i Norge, som biomasse fra skogen og havet, og gjøre dem om til fôr som vi kan bruke til produksjon av kylling, gris og laks, og etter hvert til melkekyr, sau og geit. Vi har med oss en rekke industripartnere, forskere, professorer og stipendiater fra tre forskjellige institutt her på NMBU. Vi har kompetanse fra hele verdikjeden, og det er helt unikt, til og med i verdenssammenheng, mener hun.

HELT NYE ENZYMER

Norge importerer i dag i underkant av 800 000 tonn soya. 140 000 tonn går til kraftfôr til husdyra, og resten går til laksen. Denne importen er et naturlig sted å starte om samfunnsoppdraget er å gjøre oss mer selvforsynte med proteinråvarer. Og proteinet i kraftfôret til grisen Øverland har servert i høst, hadde sitt opphav i norsk biomasse.

- Skogen er den aller største biologiske ressursen og representerer en stor mulighet for økt verdiskaping. Vi jobber med Borregaard i Sarpsborg, som har utviklet en teknologi for �

Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

Til tross for at det er et overordnet mål å øke andelen norskprodusert hvete i det norske melet, er hvete også en attraktiv råvare i
Norsk Landbruk 16.05.2024
Etter at melkebonde Geir Jone Pollestad begynte å gjødsle med slange for tre-fire år siden, har avlinga økt med opp mot 25 prosent.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Den nye lasteren tar over etter utgående Q98 og passer til traktorer med 250 hestekrefter eller mer.
Norsk Landbruk 16.05.2024
LIER: Gilhus gård i Lier har lenge vært den eneste i Norge som har produsert grønnsaken brokkolini. Bama har slitt med å etterkomme folks behov - selv med import.
Norsk Landbruk 16.05.2024
Hvis ikke traktoren er større enn fjøset, er det ikke en traktor. (Foto: @farm_johndeere_ 9r_490)
Norsk Landbruk 16.05.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt