AddToAny

Fra FAGUS Spørsmålsbank

Spørsmål:
Vi jobber med anbudsmateriale for et parkprosjekt med store staudefelt. Det er benyttet et antall ulike staudearter i ulike deler av anlegget, med litt varierende krav til vekstforhold. Hvordan kan vi beskrive en generell vekstjord og ev. jordforbedring i anbudet, for å sikre en god etablering og vekst for staudene?

Svar:
Jeg ville etterspurt en moldholdig vekstjord med næringsinnhold i hht SVV prosesskode, pkt. 74.44 med P-AL Besvart av FAGUS-Rådgiver Erik Joner

Plantekasse på dekke
Spørsmål:
Vi har et prosjekt der vi skal ha plantekasser på gateplan med frodig vegetasjon. Plantekasser på betongdekke som skal romme klatrevegetasjon og mindre bunndekker.
Vi ønsker å skape helt optimale forhold for klatreplantene slik at de vokser seg store og flotte. Området får sol deler av dagen og skygge deler av dagen. Området vil være vindutsatt ved vind fra sør-øst og nord-vest. Plantekassene har isolasjon i «veggene» og har perforert bunn med bærelag under. Har du noen forslag til en god jordblanding? Har tidligere beskrevet både kasser med mye sand og med moldrik jord med avtagende mold i dybden (utfra forholdene).

Svar:
Dersom du ikke har noen spesielle begrensninger/ønsker om ikke å bruke jord som inneholder torv, er torvbaserte jordprodukter som er tilsatt gjødsel og kalk fra produsentens side godt egnet og forutsigelige mht plantevekst, næringsinnhold, drenering o.l. Om du ønsker kraftig vekst av klatreplanter kan du enkelt tilføre ekstra næring som vil være plantetilgjengelig når vekstpotensialet er størst. Torvbaserte jordprodukter kommer både med og uten innblandet kompost eller kompostert husdyrgjødsel. Rene torvprodukter har en tendens til å gå raskere tom for næringsstoffer og kan synke mer sammen over tid enn jordprodukter som inneholder kompostert materiale, men all organisk jord vil ha et visst massetap på grunn av mineralisering, og kasser med slik jord må etterfylles og omgraves litt år om annet. Viktige egenskaper å se etter når man kjøper inn jord er at torven som er brukt er lite omdannet (omdanningsgrad H1-H4) og middels til grovt revet, og at eventuell kompost som er tilsatt er ugrasfri og godt omsatt. De fleste jordprodukter har også tilsatt noe mineralmateriale (sand eller leire) som skal gjøre jorda litt tyngre når den er tørr og litt mindre utsatt for krymping. Sand som tilsettes slik jord har ingen funksjon for plantene, mens leire kan være gunstig mht å gi jorda litt større bufferevne mht plantenæringsstoffer, men disse effektene er små. Å bruke et eget lag ren kompost på toppen av plantekasser er en praksis som noen ganger brukes når man har anleggsjord som vekstlag under (anleggsjord er da typisk laget av ca 95 % sand/grus og ca 5 % kompost; dette er vektprosent, så tilsvarende volumprosent kan være nærmere 50/50). Dette fungerer ofte dårlig, da et rent organisk topplag kan tørke raskere ut og gi vannmangel hos nyplantede vekster med grunne røtter. Bruk av anleggsjord + kompost i slike kasser er vanskelig å lykkes med, og krever at man har god kunnskap (analyser) av jorda som brukes. Pga høyt innhold av sand og grus krever slik jord mer vanning enn torvbasert jord, og kassene blir tyngre (og må derfor være mer solide enn om man bruker organisk jord/torvbasert jord).
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt