AddToAny

Fra dannelse til dystopi: Universitetslivets skjulte kostnader

At hver tredje student rapporterer å ha en psykisk lidelse, overrasker ikke psykologistudent Adam Njå. Han mener vi ser symptomer på et sykt samfunn, hvor utdanningssystemet har tatt en autoritær vending.
SHoT-undersøkelsen demonstrerer effektene av et autoritært utdanningssystem, og et atomisert samfunn som har forlatt alle idealer om dannelse.

Skal vi tro undersøkelsen har en av tre studenter en psykisk lidelse i skrivende stund. Nærmere halvparten har hatt en psykisk lidelse det siste året, og rundt to av tre vil ha det i løpet av livet.

Enkelte kritikere vil sikkert hevde at funnene ikke stemmer, og at det skyldes overdiagnostikk og psykologisering av vanlige livsvansker.

En kritikk som fullstendig underkjenner de radikale endringene samfunnet har hatt over de siste årene, mot oppløsning av alle lokale fellesskap, avhengighetsskapende medier, kulturelt forfall og et samfunn hvor vekst, skamløs konsumerisme og kompetitiv individualisme fremheves som verdige idealer for enkeltmennesker og samfunn.

Jeg tror derfor undersøkelsen ikke overdriver, men snarere at den står i fare for å underdrive graden vår moderne livsførsel og samfunnets utrettelige streben etter perfeksjon og effektivisering, direkte forårsaker psykiske lidelse og uverdige liv.

For det som ikke fanges opp i studier som undersøker spesifikke diagnoser, er de enorme forekomstene av milde til moderate sub-kliniske symptomer slik som utbrenthet, stress, diffuse immunologiske sykdommer, ensomhet så vel som gjennomgripende følelser av meningsløshet og utilstrekkelighet.

Symptomer hvis utbredelse indikerer at psykiske lidelser ikke lenger er unntaket, men normen i våre moderne samfunn, og at deres enorme forekomst dermed ikke indikerer individuelle patologier, men et sykt samfunn.

En kan selvsagt diskutere i lange baner om vi ikke bør tilspisse våre diagnostiske kriterier for å begrense de til ekstreme ender av normalfordelingen. Eller i d

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt