AddToAny

Fortsatt uenighet om universitetsansatte kan nekte valg: KD er åpne for at loven må klargjøres

Er det fritt fram for å si nei om man blir foreslått som kandidat til universitetsstyret? Jan Fridthjof Bernt og Kunnskapsdepartementet er uenige.
Universitetsdemokratiet er en viktig del av identiteten til Universitetet i Oslo. I UiOs øverste organ, Universitetsstyret, er fire av elleve medlemmer valgt inn i styret av sine kollegaer som representanter for sine respektive stillingskategorier. I tillegg er valgt rektor styreleder.

Men er det mulig å bli valgt inn i Universitetsstyret uten å selv ville det? Universitets- og høgskoleloven sier at den som er tilsatt har plikt til å ta imot og utføre tillitsverv. Hva dette innebærer i praksis, er ekspertene imidlertid uenige om.

På UiO er problemstillingen i ferd med å bli fremmet for det sentrale valgstyret.

KD: Må ville det selv

Uniforum skrev første gang om problemstillingen ved universitetsstyrevalget i 2017. Den gang fikk fem foreslåtte kandidater lov til å trekke seg fra valget etter at forslagsfristen var gått ut. To av de fem hadde foreslått sine egne kandidatur.

UiO forsvarte avgjørelsen, mens professor emeritus og ekspert i forvaltningsrett Jan Fridthjof Bernt argumenterte for at den antakelig var lovstridig. Usikkerheten fikk UiO til å bestille en rapport fra advokatfirmaet Kluge. I tillegg til å gjøre sine egne vurderinger, oppfordret Kluge UiO til å konsultere Kunnskapsdepartementet (KD). Det har UiO nå gjort.

Departementet skriver til UiO før jul i fjor at det er «uklart om universitets- og høyskoleloven etter sin ordlyd pålegger en plikt til å stille til valg». Med henvisning til legalitetsprinsippet som sier at inngrep overfor den enkelte må ha hjemmel i lov, lander de derfor på at den som er foreslått som kandidat av andre, uten at vedkommende selv samtykker, ikke har noen plikt til å stille til valg. Såkalte reelle hensyn taler for det samme, ifølge KD. Dette blant annet fordi «Det er grunn til å tro at dersom et styremedlem velges fordi det har plikt til å stille til valg, vil styremedlemmet ikke nødvendigvis være særlig engasjert i styrearbeidet.»

Personer som har foreslått seg selv, kan derimot ikke uten videre trekke seg fra valg, slik departementet vurderer det. Unntaket er om de kan vise til «særlige forhold» (se faktaboks).

Usikker på om departementet har re

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Funn fra utgravningen av Gjellestadskipet røper at det kan ha gått lang tid fra det store vikingskipet ble plassert på sletta til skipet ble dekket til med jord.
Uniforum 25.09.2020
To professorer stiller mot hverandre i dekanvalget på OD. Eller er det bare den ene som er professor?
Uniforum 25.09.2020
Kanskje trenger vi rett og slett en konkurransetilsyn ved UiO. Eller vi kunne begynne med en diskusjon om hvordan stoppe en helt feil trend i ansettelse i postdoktorstillinger, skriver professor Mariel Aguilar-Støen ved SUM.
Uniforum 24.09.2020
Nobelkomiteen skrinlegger fredsprisutdelingen i Oslo rådhus til fordel for et mindre arrangement i Universitetets aula.
Uniforum 23.09.2020
Vi må tåle å bli eksponert for, og diskutere teorier og ideer vi er dypt uenig i. Ytringsfriheten er lett å forsvare når den verner uttalelser og tanker man selv støtter.
Uniforum 23.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt