AddToAny

Forskningsbasert utdanning påkrevd for norsk konkurransekraft

- Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka i dette innlegget om Utsynsmeldinga.
Utsynsmeldingen som ble lagt frem fredag handler om samfunnets kompetansebehov. Den har sine styrker og klare svakheter. Det er overraskende at utdanning og kompetanse diskuteres isolert som om det skulle vært uavhengig av forskning og forskningskvalitet. Det er fokus for dette innlegget om «Utsyn over kompetansebehovet i Norge» (Meld. st. 14).

Utsynsmeldingen er for nasjonalt orientert. Vi mener at vi må se ut av Norge for å hente inspirasjon. I kontrast til ordskiftet «her på berget», dreier for eksempel EUs kompetanse-ordskifte seg ikke om utdanning isolert. Tvert i mot. Ordskiftet i EU handler i stor grad også om forskning, innovasjon og ikke minst om internasjonal konkurransekraft. Forskningen er tross alt grunnmuren for kompetansen vi utvikler for samfunnet og som i stor grad tas i bruk gjennom våre kandidater; gjennom våre utdann

Les mer

Flere saker fra Khrono

For å få forskarar til å formidla meir, meiner forskar Mari Lund Eide at nettopp forskarar er best eigna.
Khrono 27.05.2023
Kristian Reinfjord er museumstilsett, og har skrive avhandling om steinteknologi i mellomalderen. Offentleg sektor-ph.d. som han har teke, er ei god ordning for både kandidatar, arbeidsgivar og akademia, meiner han.
Khrono 27.05.2023
Enten må man gi opp pretensjonen om universell gyldighet, og erklære at dette kun handler om en konkret filosofitradisjon, ellers lyver man til filosofiinteresserte studiesøkere, skriver Amici Nybråten.
Khrono 27.05.2023
Blant masterstudentene som startet ved Universitetet i Oslo i 2014 eller senere, har 4 av 10, eller nærmere bestemt 42 prosent, utsatt å fullføre mastergraden sin.
Khrono 27.05.2023
- Vi må ha klarere retningslinjer, tydeligere avgrensninger og regler som er forståelige for alle, sier forsknings- og høyere utdanningsministeren.
Khrono 26.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt