AddToAny

Forskere reagerer sterkt på politisk overstyring av Politihøgskolens styre: - Et helt vanvittig forslag

Samtidig som regjeringen har nektet å gripe inn i studiestedsstrukturen ved Nord universitet, detaljstyrer den strukturen ved Politihøgskolen. Forskere mener konsekvensene kan være fatale for forskningen på politiet.
«Styret selv fastsetter virksomhetens interne organisering på alle nivåer».

Setningen over er hentet fra universitets- og høyskoleloven og slår fast universitetenes og høgskolenes autonomi når det kommer til struktur og organisering. Det er denne lovteksten statsråd for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, har vist til, etter at hun nektet å overstyre beslutningen fra styret ved Nord universitet, om å legge ned studiested Nesna.

Men regjeringens tilsynelatende prinsipielle holdning til universitetenes og høgskolenes selvstyre, gjelder ikke alle universiteter og høgskoler.

Dette er en overkjøring av hele skolens suverenitet. De faglige råd og vurderinger er tilsidesatt uten at noen har fått presentert et eneste argument. Åsmund Birkeland Høgskolelektor ved Politihøgskolen

Politihøgskolens styre vedtok i vår å legge ned sitt studiested i Stavern dersom det kom kutt i studentmassen. Kuttet i antall studenter kom - sammen med et pålegg fra Justis- og beredskapsdepartementet om at kuttet skulle skje i Oslo.

Nå reagerer flere på den politiske innblandingen og krav om at Politihøgskolen (PHS) fortsatt må drive utdanning i Stavern.

Mener høgskolens suverenitet overkjøres

- Ved avgjørelsene rundt for eksempel Nord universitet ligger det jo en langvarig og omstridt prosess bak, der mange mener at sentraliseringen har gitt styret ved det sammenslåtte universitetet altfor stor makt over de tidligere selvstendige høgskolene. Her holdt likevel statsråd Iselin Nybø hardt på prinsippet om ikke å overstyre institusjonens autonome beslutning. I lys av dette er justisministerens overkjøring av Politihøgskolen og beslutningen om å kutte i Oslo oppsiktsvekkende. Jeg kan ikke si at jeg har sett noe lignende, sier Åsmund Birkeland, høgskolelektor ved Politihøgskolen til Khrono.

Han er mildt sagt overrasket over at regjeringen ikke følger samme linje når det kommer til Politihøgskolens autonomi som ved andre universiteter og høgskoler. Kollega og førsteamanuensis Birgitte Ellefsen er enig.

- Styrets vedtak fra april om å legge ned studiestedet i Stavern ved en eventuelt nedgang i studentmassen, var basert på en faglig og økonomisk begrunnelse av hvordan det kunne håndteres. I statsbudsjettet kommer det ingen begrunnelse eller redegjørelse for hvordan dette vil kunne påvirke utdanninga. De bare overstyrer styret og krever at kuttene skal tas i Oslo, sier Ellefsen.

Birkeland etterlyser en begrunnelse for Justis- og beredskapsdepartementets beslutning for det han mener er en overkjøring av Politihøgskolens suverenitet.

- Dette er en overkjøring av hele skolens suverenitet. De faglige råd og vurderinger er tilsidesatt uten at noen har fått presentert et eneste argument. Hvis det finnes et kunnskapsgrunnlag som ligger til grunn for Justis- og beredskapsdepartementets forslag til budsjett, så er det oppsiktsvekkende hvis de ikke lar offentligheten se det. Hvis det ikke finnes et kunnskapsgrunnlag, er det enda mer oppsiktsvekkende, konstaterer Birkeland.

- Et helt vanvittig forslag

Å kutte antall studenter ved Politihøgskolen er omstridt nok i seg selv. Men å tvinge Politihøgskolen til å ta kuttet i Oslo, får førsteamanuensis Ellefsen til å steile.

- Det er et helt vanvittig forslag, reint faglig og økonomisk. Den eneste måten å forstå det på, er at det er resultatet av et politi

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt