AddToAny

Forsker på avstanden mellom kjøtt og dyr

Forsker på avstanden mellom kjøtt og dyr
OSLO Hvorfor er det slik at sammenhengen mellom kjøttmat og dyr tones ned og hvorfor er det ikke greit å vise slakting av dyr på TV når vi vet at kjøttforbruket er i stadig økning?
Førsteamanuensis og forsker Karen Lykke Syse ved Senter for utvikling og miljø (UiO) har gått i dybden på forhold knyttet til nettopp disse paradoksene. Bakgrunnen for medie-engasjementet hennes var at et gjeng kjendiser, som var med i NRK-programmet «Folkeopplysningen», valgte å være anonyme i redsel for å framstå som «slemme» og «grusomme» da de var med på slakt. Lykke Syse forsker på holdninger til kjøtt gjennom intervjuer og ulike historiske kilder. For å forstå utviklingen, har hun sett på hvordan kokebøker kan brukes som kilde til å studere hvordan og hvorfor kjøttet er blitt fremmed for mange nordmenn, og kommet frem til at både bøkenes fremstilling av kjøtt og vår forståelse av kjøtt har endret seg dramatisk de siste 50-60 årene.

FARGERIKE DYRESKROTTER
- Ta for eksempel det som kanskje er den mest klassiske kokeboken gjennom tidene,
Gyldendals store kokebok: I 1955-utgaven er det mange fargebilder av både slaktede dyr og stykningsdeler av dyr. Leserne av kokeboken behøvde ikke være i tvil om hvor kjøttet kom fra. Redaktøren av boken var åpenbart ikke bekymret for at fargerike dyreskrotter og glinsende innvoller, skulle framstå som uappetittlig. 1955-utgaven av kokeboken viser med andre ord hele p
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøttbransjen

Produsenter må nå ha kontroll på både tilsetningene og restmengden i ferdige produkter, også fra naturlige kilder i råvarer og prosesser.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Frank Orheim og Jan-Arne Fjørstad har vært gjennom store endringer i kjøttindustrien.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Gaselle-bedriften Hafjell Slakteri satser på verdens dyreste kjøtt.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Kampen om dyrene preger hele sesongen. Alle slakteriene vil skaffe seg nok lam.
Kjøttbransjen 06.10.2025
Hvordan kan Norge styrke matsikkerheten i en stadig mer urolig verden?
Kjøttbransjen 06.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt