AddToAny

Formidlingsplikt for alle?

Her er et forslag: Hva om formidling gjøres til den fjerde definerte oppgaven for vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler?
De fleste ansatte i ordinære vitenskapelige stillinger ved landets universiteter og høgskoler (førsteamanuensis eller professor) har tre definerte oppgaver: forskning, undervisning og administrasjon. Hvor mye tid som brukes på de ulike oppgavene, avhenger av stillingsbeskrivelse og hvor man jobber. Noen institutter fokuserer på forskning, mens andre har større undervisningsforpliktelser. Administrative oppgaver utgjør overalt en mindre del i forhold til de andre oppgavene.

Universiteter og høgskoler er også lovpålagt å formidle kunnskap til samfunnet. Ansvaret for formidlingen ligger formelt hos institusjonene, men hviler likevel på de ansattes skuldre. Det er forskerne som formidler.

Her oppstår et problem. Formidling hører nemlig ikke til de definerte oppgavene for ansatte i førstestillinger, slik det tradisjonelt har blitt forstått. De skal forske, undervise, og utføre nødvendige administrative gjøremål. De må gjerne formidle, men det hører strengt tatt ikke til jobben deres. Dermed kunne vi si at de som formidler, gjør mer enn de har plikt til. Det er mange som prioriterer formidling til tross for at det ikke er en del av stillingsbeskrivelsen deres.

Og her oppstår et annet problem. Den formidlingsjobben som gjøres av faglige ildsjeler, gir ingen uttelling i det akademiske timeregnskapet, i hvert fall ikke som jeg er klar over. Dette regnskapet sier kor

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt