AddToAny

Forbedret kunnskapsgrunnlag

Egnet jord til kistegraver: Inghild Økland (Foto: Kjetil S. Grønnestad)
Det er et kjent problem på gravplasser i Norge at nedbrytning ofte er ufullstendig. Selv etter mange år er det lite som har skjedd. I de verste tilfellene kunne etterlatte gjenkjent vedkommende selv etter mange tiår tilbrakt i gravplassjord.

Vi har gravlagt mennesker i Norge i hundrevis av år, og Norge er langt fra i en unik situasjon. Paradoksalt nok har det likevel vært svært liten forskning på dette feltet, og den kunnskapen
Trond Knapp Haraldsen har vært en viktig brikke i forbindelse med prosjektet.

Gravplassen # 3 - 2022
(Foto: Kjetil S. Grønnestad)
Sånn kunne det se ut i en nyåpnet grav, vann og beinrester sammen med rester fra kista.

som har sirkulert har vært empirisk basert.
Selv om det har vært utarbeidet forslag til krav til jordkvalitet, har dette ikke blitt tatt inn i gravplasslovgivningen i Norge. Det har medført store variasjoner i hvordan gravplassene fungerer.

Trær og busker har vist seg å ha positiv effekt på nedbryting av lik. Nå vet man hvilke fraksjoner av jordpartikler som bør inngå i kistegravjord.

Prosjektet «Egnet jord til kistegraver» ble satt i gang for å finne årsaker til dette, og enda viktigere, nøkkelfaktorer der nedbrytning har vært fullgod. Graver i Bergen, Bærum, Oslo, Sandnes, Stavanger og Trondheim ble åpnet og undersøkt, jordsmonn nøye analysert, og nedbrytning vurdert.

Tett leirjord kan virke forseglende
Vår forståelse av kistegravjord har
FAKTA
Prosjekt Egnet jord til kistegraver har blitt initiert og finansiert av:

• Bergen kirkelige fellesråd • Bærum kommune:
Gravplassmyndigheten • Oslo kommune:
Gravferdsetaten • Sandnes kommune:
Park, idrett og vei • Stavanger kirkelige fellesråd • • • Kirkelig fellesråd i Trondheim KA:
Arbeidsgiverorganisasjonen for kirkelige virksomheter Statsforvalteren dermed ekspandert. Vi fikk se hvordan tett leirjord kan virke forseglende. Vi fikk se at komprimerte jordsmonn og tette jordlag drastisk kan hindre lufttilgang. Gjennom prosjektresultater vet vi nå hvilke fraksjoner av jordpartikler som bør inngå i en kistegravjord. Ikke overraskende var sand den store vinneren, men nå har vi en kornfordelingskurve som gravplassmyndighetene kan sammenligne sine masser med, og bruke når de trenger å ta inn masser utenfra.

Positiv effekt av trær og busker
Vi har nå sett de positive effektene av trær og busker med dype røtter. Røtter søker seg ned til kiste, og røtter trenger både vann og næring. Der røtter er, skapes det biologisk aktivt jordsmonn. Ikke overraskende, der det var dype røtter, var det lite eller ingen rester av bløtdeler.

Problemer med vann
Flere plasser var det problemer med vann; overvann, stagnert vann, graver våte som badekar. I noen tilfeller var årsaken manglende drenering. Fjellknauser og

Videre lesning:
Økland I.H. & Haraldsen, T. 2020.
Nedbrytningsforhold på gravplasser.
En sammenfatning av faglig kunnskap og NIBIOs konsultasjonsgrunnlag for egnet jord til kistegraver våren 2020.
NIBIO Rapport 6(70) 28s.
Vann skapte problemer på flere steder. Det være seg overvann, stagnert vann som førte til graver så våte som badekar.

kuttede drensrør fra veiutbygging var blant årsakene som ble påvist å kunne stanse nedbrytningen av gravlagte mennesker. Når disse problemene ble identifisert, kunne man dra ut den metaforiske proppen i badekaret, og tømme jordsmonnet for overflødig vann.

Vi har blitt litt klokere
Vi har vist vitenskapelig hva slags sand som bør benyttes. Vi har vist at god jordstruktur og trær med dype røtter kan hjelpe transport av luft og vann, og forbedre nedbrytningsforholdene. Vi vet at i tillegg må vann dreneres ut av feltet. Fortsatt er det mye vi kan finne ut. Det er mange ting vi ønsker å studere videre. Men dette prosjektet har vært en start for å skaffe fungerende graver og gravplasser.
Av: Inghild Økland og Trond Knapp Haraldsen Foto: Inghild Økland
Økland I.H., Jayesingha, M., Skrutvold, J., Halvorsen, R. & Haraldsen, T. 2022.
Egnet jord til kistegraver.
NIBIO Rapport 8(97) 113s.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt