
I mange år var det å spille begravelser en stabil del av inntekten hennes. Nå spiller hun heller flere konserter og er involvert i Johan Halvorsen musikkfest. Et arbeidsstipend hjelper henne også akkurat nå, i overgangen markedet er i.
- Agentene i begravelsesbyråene anbefaler musikk til pårørende, mange av dem liker sikkert pop selv. Det finnes jo masse flott musikk, men jeg tipper agentene ikke vet nok om hva som finnes verken av instrumenter eller repertoar. Jeg har levert lister med forslag til byråene og har presentert stykker for dem, men uten effekt. Man kan jo tenke seg selv, at hvis man skal foreslå musikk til sørgende, så foreslår man det man selv synes er finest. Hvis det er Eg ser, ja, så blir det det da, sier hun.
Kantor: Erling Strøm er kantor i Bøler i Oslo og har vært musikkformidler mellom begravelsesbyråer og musikere i mange år. Han bekrefter at stadig mer begravelsesrepertoar er i populærsjangeren. Anne Myklebust Odland
Air holder stand
Kantor Erling Strøm i Bøler kirke i Oslo har drevet musikerformidling til bisettelser og begravelser i en årrekke og husker hvordan fiolinister satt på krematoriet og spilte gjennom hele dagen på 1980-tallet.
- En del levde godt av det. Det er nok ikke mulig lenger, sier han.
Musikkstykkene Air av Bach, Vaaren og Ved Rondane av Grieg holder stand, men noe av det klassiske repertoaret mener han er helt borte.
- Mot kveld av Agathe Backer Grøndahl ble ofte sunget eller spilt av fiolinist, den har forsvunnet ut. Likeså Stjernesangen av Sibelius. Den var i annenhver begravelse, men blir nå svært sjelden fremført. Dette handler vel om at generasjonen som er vokst opp med Bjørn Eidsvåg og Eric Clapton er blitt pårørende og ønsker seg denne musikken, sier han.
Låter fra