AddToAny

Flere sliter med å bruke opp koronapenger bevilget til studenttiltak

Flere universiteter, høgskoler og samskipnader ber om å få overføre ekstrabevilgning til koronatiltak for studentene i 2021 til bruk i 2022.
Totalt bevilget Kunnskapsdepartementet i løpet av 2021 288,5 millioner kroner til ulike studentrelaterte ekstratiltak i forbindelse med pandemisituasjonen. 90 millioner var rettet direkte til samskipnadene for å lønne studenter og for tiltak for studiemiljøet.

140 millioner ble gitt til universiteter og høgskoler, private som statlige, for å ansette studentassistenter. Ytterligere 38,5 millioner ble gitt til lavterskeltilbud og tiltak for psykisk helse.

Bekymret for at pengene ikke ble brukt

I september ba Kunnskapsdepartementet om rapport fra alle mottakerne om hvordan det hadde gått med pengebruken.

I et brev skriver de:

«Vi har fått henvendelser fra noen tilskuddsmottakere om utfordringer med å bruke opp midlene i 2021 av ulike grunner. Vi ber dere med dette om å sende oss et anslag på hvor mye midler dere eventuelt vil stå igjen med ved utgangen av 2021 per tiltak nevnt over.»

Svært mange av aktørene har meldt tilbake til departementet, og Khrono har fått innsyn i alle tilbakemeldingene.

Anslagsvis betyr tilbakemeldingene at rundt 200 av de 288,5 millionene kronene kan komme til å bli brukt opp før årsskiftet, dersom institusjonenes estimat holder.

Universiteter og høgskoler anslår at de kan komme til å ha drøyt 42 millioner kroner igjen ved årets slutt.

Samskipnadene rapporterer om nesten 27 millioner kroner gjenstående.

Diverse andre ulike organisasjoner og private høgskoler som ikke mottar statsstøtte rapporterer om rundt 2,5 millioner i midler som vil stå igjen.

Felles for de aller fleste er at de poengterer at det har tatt tid å få i gang tiltak, og man ber om at de midlene som ikke er brukt blir videreført til 2022, da de vil bli brukt til formålet de er gitt til.

UiO vil ha igjen mest

Det er Universitetet i Oslo (UiO) som rapporterer om at de vil ha størst sum gjenstående ved årsslutt. De fikk 13,3 millioner, og vil ha ubrukt ca 8 millioner.

Om dette skriver UiO;

«UiO har fordelt de tildelte midlene, 13,555 mill. kroner, ut til fakulteter og tilsvarende enheter som er ansvarlig for å sette midlene i aktivitet. Vi har foretatt et tentativ overordnet anslag på at inntil 6 mill. kroner vil bli benyttet inneværende år, heter det i svaret fra UiO», og de legger til:

«Anslaget er grovt basert på at det erfaringsmessig tar tid å sette midler i aktivitet. Pandemien fortsetter å påvirke aktivitet i den forstand at den kan medføre større forsinkelser i gjennomføring av aktivitet enn normalt. Dette innebærer at vårt beste tentative anslag for ubrukte midler vil være i størrelsesorden 8 mill. kroner.»

Viserektor for utdanning, Bjørn Stensaker, m

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt