AddToAny

Fikk erstatning først etter sju år

Psykisk helsevern sviktet sønnen til Turid Solberg, slår Norsk pasientskadeerstatning fast. Hun mistet to barn i selvmord.
- Ordet «erstatning» er et forferdelig ord for noe som ikke kan erstattes. Jeg skulle ønske det fantes et annet ord, sier Turid Solberg.

Hun har opplevd det aller verste. Barna hennes tok sine liv i 2012, Sondre i april og Mette i august. De ble 19 og 22 år gamle. Solberg fikk utbetalt erstatningsbeløpet fra Norsk pasientskadeerstatning (NPE) denne sommeren, ni år etter at barna døde og sju år etter at hun søkte om erstatning.

- Det er viktig å få aksept gjennom NPE, og konkludert med at behandlingen ikke var slik den skulle være, sier Solbergs advokat Margrethe Hansen Lund.

Turid Solberg fikk først medhold på vegne av sønnen i 2015. Siden han ikke hadde forsørgeransvar, fikk hun kun dekket utgifter til begravelse. I tillegg hadde hun søkt erstatning for tredjemannstap. Det betyr at en tredjemann, i dette tilfellet Solberg, kan kreve erstatning for skade som er påført gjennom hendelsen som gjorde skade på den første personen. Vanligvis er det bare personen som i utgangspunktet led skade, som har rett til erstatning. For tredjemannstapet fikk hun først avslag i 2017, og tilbud fra Codex Advokat om hjelp til å anke. Dermed fortsatte det som ble en sju år lang prosess.

- Det er en mager trøst å få disse pengene, det er ikke det som har vært drivkraften for klagen, sier Turid Solberg.

Hun står og trakter kaffe i leiligheten sin på Hamar. Likevel føler hun lettelse over at ansvaret er plassert, at psykisk helsevern ikke gjorde jobben som det skulle, med fatale konsekvenser for det kjæreste hun hadde. Det er en urett som er fastslått, først av Fylkesmannen i Hedmark (nå Statsforvalteren) og siden av Norsk pasientskadeerstatning.

«Jeg vil så gjerne ha mulighet til å avslutte alt rundt, og bare ha plass til hverdagssorgen», skrev hun i februar 2021 til NPE. Hun skrev også at hun reagerte på nyheten om at etterlatte etter Covid-19 dødsfall allerede har fått utbetalt erstatnin

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt