AddToAny

- Fant ikke pappalykken

- Fant ikke pappalykken
Fødselsdepresjon hos nybakte mødre er et sårt tema, men det finnes hjelpetiltak. Men hva skjer når pappa rammes? - Vi må selv være mann nok til å innse at vi trenger hjelp, sier Andreas Andersen om sin opplevelse som nybakt far.
Hvert år rammes mellom fem og ti prosent av nybakte fedre av fødselsdepresjon, men likevel er det lite kunnskap om problemet.

- Fra dag én ble klart for meg at dette ikke var oppturen jeg hadde sett for meg, forteller Andreas Andersen fra Oslo om sin første seksmåneders pappapermisjon.

- Jeg opplevde det som at jeg ble kastet inn i et mørkt rom uten lommelykt, og måtte famle meg fram. Hodet mitt var fullt av bekymringer for alt som kunne gå galt med datteren min. Jeg ville så gjerne være en god far, men opplevde at jeg ikke fikk det til. Når helsesøster kom med velmenende råd om mating, ble jeg sint fordi jeg opplevde det som et angrep på meg som far.

Ble sint av det - I det hele tatt var jeg mye sint, reflekterer Andersen og blir engasjert når han snakker. - Det var den typen sinne som man har inni seg og som suger energi ut av en, og det plaget meg at jeg ikke kunne sette fingeren på hvem jeg var sint på.

Han likte ikke å trille datteren ute. - Jeg slet med å finne ut hvordan jeg kunne komme meg ut sammen med datteren min og få noe meningsfullt ut av dagen, sier Andersen, som fort fant ut at han ikke var noen «trillepappa».

- Å trille vogn føltes som å rope «se, her kommer en vellykket pappa», når alt inni
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Vi er ikke likegyldige til at behandlingen «var påtvunget og ulovlig», skriver Elin Melvær i Norsk pasientskadeerstatning i dette tilsvaret til advokat Helge Hjorts kronikk.
Psykisk helse 03.01.2022
Altfor mange unge opplever at de ikke strekker til. Kanskje ikke i eget liv eller i venners liv, skriver Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF.
Psykisk helse 20.12.2021
Foreldrene opplevde forverring hos 15-åringen, likevel fortsatte det psykiske helsevernet å tvangsmedisinere ham ulovlig, forsvart av klageinstansen. Advokaten deres, Helge Hjort, viser hvordan det kunne skje.
Psykisk helse 18.12.2021
For mange går psykiske lidelser over etter en stund. Men når det ikke gjør det, kan det like mye skyldes sneversynte og stigmatiserende holdninger i samfunnet som arv eller gener? Audun
Psykisk helse 16.12.2021
Skrevet av Tore Westre. «Jeg tror ikke det blir riktig,» sier Marlene, og det lyder oppriktig, som om hun har tenkt på det lenge, øvd på det, og når hun først har sagt det, er det som om skuldrene hennes minker i størrelse,
Psykisk helse 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt