AddToAny

Facebook og bibliotekene

Etter Datatilsynets Facebook-exit, vurderer også bibliotekene egen Facebook-bruk.
I høst bestemte Datatilsynet seg for å ikke opprette en egen side på Facebook. Den viktigste årsaken var en stor usikkerhet til hvordan Facebook bruker data, og at en egen side der ville bidra til å gi selskapet mer informasjon om de som likte den.

Debatten som nå er i gang, førte til at Teknologirådet også er ute av Facebook, og oppfordrer sammen med Datatilsynet alle offentlige instanser til å vurdere om de bør være på plattformen.

- Vi ønsker å skape debatt og bevissthet om gdpr. Alle virksomheter må gjøre egne vurderinger og behandle opplysninger etter loven. Utgangspunktet i loven er at hver virksomhet er ansvarlig for seg og sitt, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Ballangrud i Datatilsynet.

De har fått mange tilbakemeldinger etter beslutningen. Mange ser at Facebook fører med seg utfordringer. Datatilsynet får veldig mange spørsmål om det er lov eller ikke for offentlige instanser å være på Facebook

- Vi har ikke et klart svar, men ved å bruke Facebook inviterer du alltid med en tredjepart i kommunikasjonen mellom deg og borgeren. Det viktigste for oss nå er at alle gjør egne vurderinger. Kanskje viser det seg også at dette er et såpass stort og komplisert tema, at det må komme sentrale retningslinjer for offentlige virksomheter. Eller at én eller flere offentlige instanser går sammen i forhandlinger med Facebook på vegne av flere.

Anders Ballangrud sier det etter hvert kan være aktuelt for Datatilsynet å føre tilsyn med regelverket.

Risiko med Facebook i Bergen

Søker man på «bibliotek» blant sider på Facebook, må man scrolle lenge før man kommer til bunnen. De aller fleste norske bibliotek bruker det sosiale mediet som markedsføringskanal for både arrangement og andre ting som skjer på bibliotekene.

Hos Bergen offentlige bibliotek ser de bare positivt på et eventuelt tilsyn fra Datatilsynet. Allerede i vinter tok de sine første grep, og gjennomførte en risiko- og sårbarhetsanalyse av egen bruk av Facebook og andre sosiale medier.

- Vi vurderte bruken av Facebook som mer risikofylt enn bruken av andre plattformer. En hovedgrunn var at ansatte bruker private innlogg

Les mer

Flere saker fra Bok og bibliotek

Finalistene til å bli Årets bibliotek er klare! Fire kandidater i øst og vest kan få den gjeve tittelen.
Bok og bibliotek 15.12.2021
- Sjølve boklova påverkar biblioteka i avgrensa grad. Men ser ein på heile det litterære systemet samla, er sjølvsagt biblioteka viktige, seier Aslak Sira Myhre.
Bok og bibliotek 22.11.2021
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre skal leie utgreiingsarbeidet på veg mot ei ny boklov.
Bok og bibliotek 20.10.2021
For dei som har sakna Bok og bibliotek-arkivet på dei nye nettsidene: No er det tilbake!
Bok og bibliotek 19.10.2021
Norsk bibliotekforening er lunka til nytt statsbudsjett, håpefull til Hurdalsplattforma
Bok og bibliotek 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt