AddToAny

- Følte meg aldri bra nok

- Følte meg aldri bra nok
For Kenneth Mathisen ble diagnosen veien ut av isolasjon. Engstelig unnvikende er den vanligste personlighetsforstyrrelsen i Norge. Likevel er det den forskere og klinikere har visst minst om.
FRA FØRSTE MAIL: Jeg har slitt mye inni meg da det gjelder å være rundt folk. Gitt alt for mye av meg selv, slik at jeg har blitt for sliten. Slitt med å jobbe, da jeg føler at jeg må gi alt. (...) Når det kommer til relasjoner med andre blir jeg ikke kjent med noen med mindre jeg vet at jeg kommer til å bli likt. Jeg har utfordret meg selv veldig nå, etter råd fra min behandler på DPS. Så jeg har fått meg kjæreste for første gang på 17 år. Det har gått veldig fint. Behandlingen de gir, den virker. Men du må være aktiv. Jeg står gjerne frem med bilde og navn.
Ny mail: Det glemte jeg å skrive. Jeg blir 35 år i august.

NÅ ER DET OKTOBER. Det er hjemmekamp på Lillestrøms fotballstadion Åråsen og Kenneth Mathisen har neongrønn jakke på, med VERT skrevet over ryggen. Han jobber som frivillig, gjør praktisk arbeid. Leser av billetter. Følger med på publikum under kampen. Og det går bra. Han er arbeidsufør, men takler dette - det er derfor vi henger på, med skriveblokk og knipsende kamera, noe som etter hvert vekker en viss oppsikt blant de andre frivillige.
Forsiktig blir Kenneth tatt til side. Han har informert sikkerhetssjefen, men beskjeden har ikke gått nedover.
«Jeg er med i en reportasje», forklarer han. «Fordi jeg har en diagnose».
Det er første gang Kenneth sier noe som helst om dette som har lammet livet hans så kraftig at han på samme tid for ett år siden knapt var utenfor leiligheten. Dette som har lagt seg mellom han og alle andre, og sperret som en mur. Som har foret hodet hans med tanker om at han er verre enn et null. En som ingen har noe igjen for å bli kjent med, og enda mindre bli glad i.
«Diagnosen heter engstelig unnvikende personlighetsforstyrrelse», fortsetter Kenneth og virker trygg når han forteller. Etterpå kommer han bort til oss og bekrefter at det gikk fint. Det er enkelt å være her, sier han. Rolig i hodet. Tankene kan fortsatt spinne, men det er sjeldnere at de kjører i hundre, alle tankene på en gang, hele tiden. Sånn som det var før.
- Fordi du har en rolle?
- Ja, og den er selvvalgt. Oppgavene er enkle. Jeg føler meg trygg og hjemme her. Det er vanskeligere å se meg selv på samme måte privat.
- Hvordan vil du si at du er «privat?»
- Jeg vet ikke. Jeg blir forsiktig, sier Kenneth. - Inneslutta. Tilbakeholden. Er det mange tilstede blir jeg stil
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Vi er ikke likegyldige til at behandlingen «var påtvunget og ulovlig», skriver Elin Melvær i Norsk pasientskadeerstatning i dette tilsvaret til advokat Helge Hjorts kronikk.
Psykisk helse 03.01.2022
Altfor mange unge opplever at de ikke strekker til. Kanskje ikke i eget liv eller i venners liv, skriver Astrid Willa Eide Hoem, leder i AUF.
Psykisk helse 20.12.2021
Foreldrene opplevde forverring hos 15-åringen, likevel fortsatte det psykiske helsevernet å tvangsmedisinere ham ulovlig, forsvart av klageinstansen. Advokaten deres, Helge Hjort, viser hvordan det kunne skje.
Psykisk helse 18.12.2021
For mange går psykiske lidelser over etter en stund. Men når det ikke gjør det, kan det like mye skyldes sneversynte og stigmatiserende holdninger i samfunnet som arv eller gener? Audun
Psykisk helse 16.12.2021
Skrevet av Tore Westre. «Jeg tror ikke det blir riktig,» sier Marlene, og det lyder oppriktig, som om hun har tenkt på det lenge, øvd på det, og når hun først har sagt det, er det som om skuldrene hennes minker i størrelse,
Psykisk helse 14.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt