AddToAny

Færre tvilsmeldinger kan gi flere uskikka studenter i arbeidslivet

Pandemiåret 2020 har gitt store utfordringer for arbeidet med skikkethet i de utdanningene som krever slik vurdering av sine studenter.
I 2019 ble det totalt meldt inn 331 tvilsmeldinger på studenter som medstudenter, lærere eller praksisansvarlige følte ikke burde få fullføre den utdanningen de hadde startet på. I 2020 er dette tallet sunket til 299, eller en nedgang på 10 prosent.

I lov om universiteter og høyskoler § 4 - 10 heter det «En student som utgjør en mulig fare for barnehagebarns og elevers eller pasienters, klienters og brukeres liv, fysiske og psykiske helse, rettigheter og sikkerhet, er ikke skikket for yrket.»

Det er 28 ulike utdanningstyper, som har slik skikkethetsvurdering av studentene. Oversikten finner du her.

Det er utdanninger som sjukepleie, tannlege, radiograf, sosionom og trafikklærer for å nevne noen.

Praksislærere har ikke vært til stede

Det er ofte i forbindelse med praksis at skikkthetsutfordringene kan komme til syne. Studietiden siden 12. mars 2020 som studentene har lagt bak seg har innebåret spesielle utfordringer med tanke på å få vurdert skikkethet, og det kommer til syne i tallene: I 2019 var det meldt inn 331 tvilsmeldinger, et tall som har steget jevnt og trutt siden 2014, da tallet var 95. I 2020 var tallet sunket til 299.

- Blir det sendt ut flere uskikka studenter til arbeidslivet som en konsekvens av pandemien?

Vi spør prorektor for utdanning ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), Anne-Grete Naustdal.

- Vi mener at vi har tatt grep som har hindret det, men det er likevel en fare for at det har skjedd, sier Naustdal.

Hun trekker fram at det i perioder ved helse- og sosialfagutdanningene særskilt jo har vært slik at institusjonens praksislærere ikke har kunnet være med ut i praksis og veilede og observere studentene der sammen med studentene sine veiledere fra praksisfeltet.

- Men vi har fått tilgang til praksisfeltet når det har vært tvil om en student er skikket. Det digitale samarbeidet med praksisfeltet har vært nært og godt under pandemien. Men det har selvsagt vært utfordringer i dette arbeidet, og selv om vi mener at vi har tatt grep som skal sikre oss, er det viktig med et søkelys på dette viktige arbeidet, sier Naustdal.

UiB: Færre saker enn vanlig

Universitetet i Bergen (UiB) har hatt færre saker enn vanlig i 2020 og så langt i 2021. I 2018 var tallet ni, og høsten 2019 var tallet seks - så langt det året.

- Litt bekymringsfullt, sier institusjonsansvarlig Arne Tjølsen.

Han tror nedgangen skyldes at studentene fra pandemien har blitt sett i mindre grad, både i undervisningssituasjoner og under praksis.

- Vi pleier blant annet å f�

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt