AddToAny

ET GODT LIV TROSS BEGRENSNINGER

ET GODT LIV TROSS BEGRENSNINGER
Som niåring fikk hun diagnosen diabetes, type 1. Da fikk moren beskjed om at hun var heldig om datteren ble 40 år. I dag er Vigdis Benno Hjelmås 60 år. Hun har amputert høyre stortå og har en Charcotfot. Likevel lever hun et godt liv, der hun til og med går lange fjellturer.
På en liten høyde, med fantastisk utsikt over Gjøvik og Mjøsa, tar Vigdis Benno Hjelmås imot oss i hjemmet sitt, der hun og mannen hennes har bodd i 34 år. Hun er født og oppvokst på Kjelsås i Oslo, men etter at hun traff ham hun ville gifte seg med, flyttet hun til Mjøsbyen. De fikk to barn, og i dag er den tidligere legesekretæren og terapeuten også bestemor til to.
Til tross for alle komplikasjonene hun har hatt grunnet alvorlig diabetes, lever hun et godt liv, der hun får til så mye, mye mer enn det legene og myndighetene forutså. Hun ble blant annet frarådet å få barn. Selv om svangerskapene var ganske tunge, er hun svært glad for at hun trosset det rådet. Hun kjenner kvinner som fulgte det og som angrer i dag.

Livsstilsendring
- Jeg fulgte i mange år myndighetenes råd når det gjaldt kosthold, noe jeg bare ble sykere og sykere av. Jeg elsket frukt, spiste mye brød og trengte mye insulin. I 2003 bestemte jeg meg imidlertid for å ta ansvar for eget liv og gjorde en total livsstilsendring, forteller Vigdis.
På omtrent samme tid ventet hun også på en amputasjon av den ene foten. I de tre årene hun ventet, satt hun stort sett stille hjemme i huset og beveget seg nesten bare fra stua til baderommet og soveværelset. Da var hun glad for den flotte utsikten. Da det omsider var klart for operasjon, ombestemte hun seg og trosset legenes råd. Hun ville heller beholde foten og kjempe for at den og hele livet hennes skulle bli bedre.
- Det som skjedde var at jeg leste et Se og Hør, der det sto om Fedon Lindberg og hans kostholdsråd. Jeg tok kontakt og forsto hvor viktig kostholdet er i forhold til insulin og blodsukker. Han reddet meg. Jeg sluttet å spise mat med mye karbohydrater, som brød, pasta, ris og poteter. I stedet spiser jeg rent kjøtt, fisk og mye grønnsaker, hovedsakelig de som gror over jorda. Jeg spiser mye mindre frukt, men heller bær, nøtter og gode oljer, forklarer hun.

Massive sår
Før Vigdis Benno Hjelmås la om livsstilen hadde hun veldig ustabilt blodsukker, brukte mye insulin og hadde massive sår på bena. Slike sår har vanskelig for å gro når blodsukkeret er så ustabilt. For høyre stortå endte åtte år med sår i en blodforgiftning, noe som gjorde at hun bestemte seg for å amputere tåa for å unngå osteomylitt og en livslang antibiotikabehandling.
- De frarådet amputasjon fordi det kunne gi meg vanskeligheter med balansen,
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

HMS-utfordringer for medlemmer i fem forbund.
Fotterapeuten 17.12.2021
Fagforbundet representerer mange yrkesgrupper som jobber mye alene. I for eksempel hjemmetjenesten og NAV kan de ansatte da raskt komme opp i farlige eller truende situasjoner.
Fotterapeuten 17.12.2021
- Det er kjempeviktig at vi er flinkere til å snakke sammen. At vi har fått Janne, som er fotterapeut, på huset, har gitt oss en helt annen plattform for å diskutere. Det blir ikke helt det samme å ringe en fotterapeut et annet sted, påpeker ortopediingeniør Jørund Fjærbu.
Fotterapeuten 17.12.2021
Endelig var det fagkongress igjen! Det var det mange, både deltakere, arrangør, hotell, foredragsholdere og underholdere, som uttrykte glede over da årets fagkongress for fotterapeuter gikk av stabelen i 17.-19. september.
Fotterapeuten 17.12.2021
For å tilfredsstille fremtidens krav og standarder til desinfeksjon, så har både serviettene og sprayen kommet i en forbedret formulering. Den nye formuleringen gir bedre og raskere effekt.
Fotterapeuten 17.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt