AddToAny

Erika (38) og Roger (34) har samme jobb, samme type arbeidsgiver og samme fagforening. Så langt strekker lønna deres seg i byen og på bygda

Erika Abazi og Roger Sagplads jobber begge i barnehage, og familiene deres tjener omtrent det samme. Men mens den ene bor i en blokkleilighet øst i Oslo, har den andre en enebolig på Tynset. Hvor forskjellig er livet i byen og på landet?
Moten er uansett lik, om du bor i blokkleilighet eller enebolig. Veggene er lyse og vinkelsofaen grå. Klokka er fire på ettermiddagen og arbeidsdagen over på Tynset. På et romslig kjøkken står Birte Aasen og lager middag med eldstegutten Jens som medhjelper. Samboer Roger Sagplads passer minstemann Ola.

På samme tid i Oslo er Erika Abazi også ferdig på jobb, men hun bruker en time på å komme seg hjem. Hos henne og ektemannen Arben er det meste litt mindre. Kjøkkenet, ikke minst. Men lekeplassene er større og apparatene flere. Femåringen Adrian vil velge caps selv og ta med bilen sin ut.

I blokk på Haugenstua

Den kjappeste måten å dra fra Oslo sentrum til Haugenstua, som ligger i Stovner bydel, er å ta lokaltoget til Lillestrøm. Det tar omtrent et kvarter. Noen hundre meter fra stasjonen ligger blokka hvor Erika og Arben Abazi bor, sammen med femåringen Adrian. Erika Abazi jobber i Sognsveien barnehage, helt på andre siden av byen. For å komme seg dit, må hun bytte transportmiddel tre ganger på veien på den timen hun bruker fra dør til dør. Adrian er med, for han har plass i samme barnehage. De tar tog, trikk eller buss.

Det betyr to timers reisevei hver dag. Ikke uvanlig i storbyen Oslo. Mannen Arben Abazi (39) er renholder og kjører firmabil i sin jobb.

HAUGENSTUA: Utenfor blokkene på Haugenstua er det store og fine lekeplasser og plener, syns Erika og Arben Abazi.

Sissel M. Rasmussen

Enebolig på Tynset

Like utenfor sentrum av Tynset ligger et ganske nytt lite boligfelt med nye eneboliger. For et par år siden kjøpte Roger Sagplads og Birte Aasen (31) seg hus her. Roger Sagplads jobber i Tronstua barnehage som fagarbeider, mens Birte Aasen er førskolelærer og pedagogisk leder i Tolga barnehage. Sammen har paret Jens på tre år og Ola på ett år. Ungene har plass i pappas barnehage, Tronstua.

Roger går, sykler med ungene i sykkelvogn eller sparker til jobb, avhengig av vær og føreforhold. Det tar fra 20 minutter i gangtid, 10 minutter med sykkel og fem minutter med bil.

TYNSET: På plena utenfor huset har Roger og Birte satt opp både klatrestativ og huske til ungene.

Sissel M. Rasmussen

Fagarbeidere

Begge våre barnehagearbeidere er ansatt i kommunale barnehager og er organisert i Fagforbundet. I yrket de har valgt, er avlønningen godt under snittet for en månedslønn. Snittlønna i Norge ligger

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Det er naturlig å ha jevnlig kontakt med både Rødt og MDG, men noen samarbeidsavtale blir det ikke, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre etter møtet med Bjørnar Moxnes.
Fagbladet 17.09.2021
Etter en seks måneder lang thriller kunne 75 Askøy-renholdere juble.
Fagbladet 17.09.2021
Personer med utviklingshemning er særlig sårbare for overgrep. Miljøterapeut Bianca Dociu er en av ekspertene som skal lære dem å bestemme over sin egen kropp.
Fagbladet 17.09.2021
Fagforbundet og Virke ble i går enige om vilkårene for ansatte hos ideelle aktører.
Fagbladet 17.09.2021
Fagbladet vant torsdag hovedprisen under årets utdeling av fagpresseprisene.
Fagbladet 17.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt