AddToAny

Døråpneren

Mange samer opplever at de sliter i kontakt med helsevesenet. Med fellesskap, trivsel og kultur- og språkforståelse gjør helsefagarbeider Astrid Nordfjell dørstokkmila litt kortere.
Astrid Nordfjell banker på døra til sørsame Anna Nilsine Jåma Granefjell (87) på Røros. Inne i gangen hjelper helsefagarbeideren henne med å få på seg en liidni, et koftesjal. Straks er hun klar for sosialt samvær for sørsamene i Røros-traktene.
Granefjell har brukt mye av livet sitt til å hjelpe andre samer. Hun er utdannet sykepleier og har jobbet på sykehus med pasienter som snakker sørsamisk, både i Trondheim og på Røros.
I høst mottok hun en kulturpris for sin lange innsats for den sørsamiske kulturen. Nå er det Granfjell som har behov for litt hjelp.
Astrid Nordfjell er også sørsame og jobber 40 prosent som helsefagarbeider i Røros kommune. I tillegg er hun med på prosjektet som heter Samisk helseteam.
Hensikten med et slikt team har vært å gi den samiske befolkningen likeverdige helsetjenester som resten av befolkningen. Som en del av prosjektet arrangerer Nordfjell faste treff for eldre sørsamer. De drar på turer sammen og lærer om sørsamenes historie.
- Disse treffene er veldig viktige. Også for meg. Vi er en gjeng som har hatt mye å gjøre med hverandre hele oppveksten. Vi deler historie. Hadde vi ikke arrangert dette, hadde vi kanskje ikke møttes, sier Nordfjell, som er organisert i Fagforbundet.
Astrid Nordfjell tar 87-åringen
Gå til mediet

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt