AddToAny

ER OVERBEVIST OM AT SATIRETEGNINGEN VIL OVERLEVE

ER OVERBEVIST OM AT SATIRETEGNINGEN VIL OVERLEVE
Erle Marie Sørheim har nøstet i karikaturenes historie - fra hulemalerier til Muhammed-karikaturstriden - og intervjuet sentrale personer, som Jyllands-Postens Flemming Rose, Charlie Hebdos redaktør Laurent «Riss» Sourisseau, og norske satiretegnere som Siri Dokken.
- Kort fortalt - hva er en karikatur?
- En karikaturtegning omfatter alle tegninger som fremstiller personer med overdrevne trekk, men det vi gjerne mener når vi sier karikaturtegninger i dag er mer presist satiretegninger på norsk. Da er ikke overdrivelsene lenger kun morsomme, de har en mening og et budskap, som gjerne er av kritisk art.
- Hvor startet karikaturenes historie?
- Ja, dette strides de lærde om! Vi er gjerne oppvokst med å høre at fortidens huleboere var så primitive, men kunsten de etterlot seg vitner om noe helt annet. Og for 17 000 etterlot de seg spor av humor: I Lascaux-hulen i Frankrike er det kun én tegning av et menneske. Mens dyrene er malt vakre og realistiske, er mennesket derimot redusert til en strektegning med fuglenebb og erigert penis. Det ser ut som om denne personen er blitt stanget av en bison og at han er i ferd med å dø. Han ser stakkarslig ut, og kunsthistorikere har spekulert i om tegningen er en kritikk av overmot. Uansett er den en karikatur av et menneske, fra en tid hvor mennesket beviselig også kunne male realistiske tegninger. Mange mener at Vestens første satiretegning er tegnet av den
Gå til mediet

Flere saker fra Fri tanke

Annenhver fredag kommer en ny episode av Opplysningsvesenet, en podkast fra Human-Etisk Forbund om kritisk tenkning. Vi fulgte innspillingen av første episode.
Fri tanke 22.10.2021
I høst lanseres Human-Etisk Forbunds nye nettkurs i humanisme. Kurset består av seks deler og er en innføring i det humanistiske livssynet.
Fri tanke 14.10.2021
Å fremme kritisk tenkning i klasserommet - og på konfirmasjonskurset - handler om å sette spørsmål og undring i høysetet.
Fri tanke 14.10.2021
Det har vel etter hvert gått opp for de fleste at «gøy med konspirasjonsteorier»-holdningen er i ferd med å gå ut på dato.
Fri tanke 14.10.2021
- Vi kan ikke stå og se på Talibans brutale undertrykking, sier styreleder Tom Hedalen.
Fri tanke 14.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt