AddToAny

Er én felles, lav terskel godt nok for kvaliteten i forskningen?

John-Arne Røttingens innlegg om at «forskning bør vurderes ut fra innhold og kvalitet og ikke hvor det er publisert» har en tittel som klinger godt og angir noen fine idealer. Men forskningssektoren trenger mer enn vakre slagord.
Røttingen mener at en slik felles list, uten kvalitetshierarkier, vil styrke befolkningens tillit til forskning. Dette er et besynderlig argument. Fire forskere

Bakteppet er debatten om DORA, om hvordan vi i praksis evaluerer forskning, og om tidsskrifter og hierarkier av disse har viktige funksjoner i forskningssystemet. Røttingen ser ut til å mene at vi kan klare oss godt uten tidsskriftshierarkiene slik vi kjenner dem i dag, men sier lite konkret om hvordan løse praktiske problemer knyttet til evaluering av forskning uten dagens system - spørsmål fremmet blant annet i Bård Harstads nylige kronikk.

Hvis Røttingens innlegg var ment som et svar på Harstads bønn om praktisk hjelp, så var det ikke spesielt nyttig. Vi trenger et fokus på hva man bør gjøre, ikke mer om hva som ikke er ideelt å gjøre.

Slik Thomas Hegghammer påpeker i en kronikk i Aftenposten, vil subjektive og skjønnsmessige vurderinger etter alt å dømme få en langt større plass i et nytt DORA-basert system, uten at det er klart hvordan man skal sikre mot negative slagsider ved subjektive og skjønnsmessige vurderinger.

Parallelt er det beklagelig at fagfellevurderingens rolle i å bidra til forskningskvalitet, og tidsskriftenes funksjon i å sile arbeider etter kvalitet og gi informasjonssignal i en verden der tusenvis av arbeider produseres hvert år, fullstendig underkommuniseres.

Så, hvordan vil Forskningsrådet konkretisere arbeidet med DORA-implementering, her med tanke på rollen som vitenskapelige publikasjoner og vurdering av disse nødvendigvis må spille? Er et system som sikrer at forskning er «god nok» virkelig alt som skal fremmes? Eller skal Forskningsrådet også forholde seg til det av forskningen som er vesentlig bedre eller endog fremragende?

Om informasjon om publiseringskanal skal oversees, hvordan ta høyde for at fageksperter er et knapt gode, og at ikke alle tidsskrift (eller evalueringskomiteer) kan ha de beste og mest relevante ekspertene? Og sist, men ikke minst, hvordan vil Røttingen og Forskningsrådet aktivt motvirke uønskede utilsiktede konsekvenser av økt vekt på subjektive vurderinger, som det er grunn til at bl.a. vil ramme kvinner og menn ulikt?

Disse spørsmålene er langt fra kun polemiske virkemidler - det er spørsmål som representerer reell bekymring om hvordan evaluering under et idealisert DORA rammeverk skal foregå i praks

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt