AddToAny

Ensomt og krevende bondeliv

- Du skal jobbe hele tiden. Noe annet er tabu, sier gårdbruker Mari Henrikke Vandsem.
ÅRNES: - Før jeg legger meg om kvelden, går jeg rundt og samler inn fulle te- og kaffekopper som jeg aldri rakk å drikke.

Potetbonde Mari Henrikke Vandsemb smiler, men det hun forteller er et slående bilde på hvordan mange moderne bønder har det. Hun kommer på at hun burde slått potetriset i åkeren - bladverket på plantene.

- Jeg rakk det ikke på morgenen i dag. Jeg tar det i morgen tidlig.

Om du har jafset i deg en porsjon med friterte poteter fra McDonald's, så er sannsynligheten stor for at hurtigmaten stammer fra Mari Henrikke Vandsembs moderpoteter. Hun leverer settepoteter til svært mange andre bønder. For å rekke alt, lever hun i en kronisk stresset hverdag der hun aldri setter seg ned for å slappe av. Ser sjelden på tv. Tar lite ferie, selv om det ble en uke akkurat denne sommeren. Ved siden av jobben med å produsere settepotet, korn og hvitkløver, har hun full stilling som potetrådgiver for rundt 70 andre bønder. Det sier noe om hvor dyktig potetbonde hun er, men det høres samtidig ut som en belastende livsstil i lengden. Bonden er skilt og de to barna bor 50 prosent av tiden hos henne.

- Noen foreldre tror at bønder bare går hjemme og er tilgjengelige. Det kan i blant være nødvendig å realitetsorientere når klokka bikker 16, og andre foreldre har fri: «Du, jeg kan ikke, for jeg har seks timer til med traktorkjøring i kveld». Vi har ikke alltid mulighet til å følge opp fritidsaktiviteter, slik det forventes i dag, sier Vandsemb.

Det bonden forteller støttes av forskning. Få, kanskje ingen, yrker har gått gjennom så store forandringer i nyere tid. Det moderne samfunnets krav er på kollisjonskurs med bondekulturens verdier, organisering og tradisjonelle arbeidsmåter. Helseundersøkelsen fra Nord-Trøndelag (HUNT) tok for seg bønder som yrkesgruppe og psykisk helse, sammenliknet med andre yrkesgrupper. Bønder ble undersøkt nettopp ut fra en antagelse om at de store strukturelle endringene i landbruket innebærer risiko for dårligere psykisk helse. Studien viste at gårdbrukere hadde større forekomst av symptomer på depresjon. Forskerne pekte på at bønder virker motvillige til å oppsøke hjelp for psykiske vansker. Forskning fra Frankrike viser også tydelig økt forekomst av selvmord blant gårdbrukere.

- Det kan indikere at problemer tårner seg opp uten at det fanges opp, sier organisasjonspsykolog Trond Løkling.

Han har jobbet direkte med bønder, og med en rapport om psykisk helse i landbruket.

- Da jeg jobbet i bedriftshelsetjeneste sammen med Norsk landbruksrådgivning, var det flere av rådgiverne som fikk vondt i magen av bekymringer knyttet til bønder. Det handlet om stress, generasjonskonflikter, kriser og utbrenthet. Mange bønder har lån til over pipa som følge av presset mot stordrift, og ta

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt