AddToAny

Endelig utforskes Edvard Munchs liv i en helstøpt dramatisering

Filmen Munch forteller om mange sider av den store kunstnerens liv, og den gjør det på en inntagende og troverdig måte.
R egissør Henrik Martin Dahlsbakken er blant våre mest produktive. Munch er hans tredje spillefilm siden sommeren 2022. Noen ganger kan man se at hans høye produksjonstakt etterlater oss med et inntrykk av at filmen ikke er ferdig. Derfor var det med en viss skrekkblandet fryd mange av oss ventet på filmen om Edvard Munch (1863-1944), en kunstner man helst ikke skal lage lettvintheter om.

Denne gangen kommer Dahlsbakken med et gjennomarbeidet prosjekt. Og resultatet er vel verdt å se.

Det er mange år siden Peter Watkins Edvard Munch (1974), som dessuten egentlig var en TV-serie. Det er bare én av grunnene til at det nå var på tide å se en ny og nyere dramatisering av den store kunstnerens liv. Vi har fått et nytt museum. Nå trengte vi en ny film.

Det er nemlig ganske så bemerkelsesverdig hvor lite vi har sett av bearbeidelser av Munchs liv, et liv som inneholder mengder av dramatikk. Det skal bli interessant å lese og lytte til kunsthistorikernes dom, og tilsvarende vurderinger fra andre med historiefaget som sin optikk. Jeg tar for gitt at det meste av det vi ser kan forsvares historisk, ikke minst fordi Dahlsbakken har samarbeidet med staben ved Munchmuseet. En del av grunnlagsmaterialet er Munchs brever.

Her skal filmen vurderes som film, s

Les mer

Flere saker fra Khrono

Før Utsynsmeldingen legges frem fredag varsler forsknings- og høyere utdanningsministeren endringer i finansieringen av UH-sektoren. Han tror ikke forslag til omprioriteringer mellom utdanninger vil smerte veldig.
Khrono 22.03.2023
Deloitte har evaluert fagskolemeldingen og foreslår at noe bør gjøres med den lange saksbehandlingstida hos Nokut. Fagskolen Diakonova er en av dem som blir rammet.
Khrono 22.03.2023
Høyres skolepolitiske talsmann Jan Tore Sanner tar i Khrono til orde for en ny realfagsatsing i norsk skole. Vi bifaller initiativet, skriver Merethe Frøyland.
Khrono 22.03.2023
200 millioner kroner settes av gjennom Forskningsrådet til et nytt senter for nukleær forskning, skriver regjeringen i en pressemelding onsdag ettermiddag.
Khrono 22.03.2023
Men når det kommer til den faglige vurderingen av om kriteriene er oppfylt mener vi, i likhet med ekspertutvalget, at den bør gjøres uavhengig av politiske interesser. skriver Kristin Vinje i Nokut.
Khrono 22.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt