AddToAny

En vanlig norsk jul for en vanlig nordmann

En vanlig norsk jul for en vanlig nordmann
Emile the Duke glemte å lage de koseligste julesangene på julealbumet med Aasen. Men mange kan sikkert kjenne seg igjen i litt mørkere juletemaer som lite penger, julestress og at kirkeklokkene er litt langt borte.
Det har de siste ukene vært mye snakk om krigen mot jula, og bevaring av juleverdiene. Men hvordan er egentlig en vanlig norsk julefeiring? En fersk disco-melankolsk hip-hop-plate kan gi noen svar.

Julestoisk. Det er ordet Emile Aasen, bedre kjent som Emile The Duke, bruker når han skal beskrive albumet «Jul med Aasen».

- Julen er der i fire uker. Fire uker er ganske lenge. Men du får ikke gjort noe med det. Du må gå rundt i den boksen. Det er jul. Derfor julestoisk, ikke kritisk, sier sangeren og låtskriveren bak karakteren Aasen.

En mann han har skapt som representant for samtidsmannen i Norge. Tilfeldigvis en med noen likhetstrekk med Emile. Som at de begge er i midten av trettiårene og har familie og barn - uten at de skal forveksles. Aasen er en jovial fasade, der sprekkene er synlige. Som når en voksen hvisker bannskap på kjøkkenet under et tilsynelatende koselig middagsselskap.

- Jeg synes det er litt vanskelig at Aasen har et ansikt som er mitt. Én ting er at vi ikke er den samme personen, men Aasen er heller ikke nødvendigvis den samme hele tiden. Jeg går bare inn i ting jeg tror er helt norsk. Det kan være jeg tar litt feil der; jeg kan jo bare lage det jeg vet.

- Albumet har sanger med titler som «Jul uten penger», «Jul på Puben», og sterke «Juleangst». Aasens jul høres ut som ganske pes?

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

HVORDAN TA OPP NOE VANSKELIG?
Fri tanke 14.02.2024
Når verden brenner og barn blir drept, er det vanskelig å føle nok omtanke for alle som trenger det. Hvordan klare å holde fast på denne mest menneskelige egenskapen?
Fri tanke 14.02.2024
- Hvis de bestemmer seg for å gjøre en demon ut av deg så greier de det, sier humanisten Gáspár Békés. Til slutt måtte han flytte utenlands.
Fri tanke 14.02.2024
Den som utforsker kvinnehelse generelt - og kvinners menopause spesielt - kommer fort til følgende konklusjon:
Fri tanke 14.02.2024
Det mest overraskende du kan si på internett er antagelig ikke «fitte» eller «idiot», men «jeg håper det går bra med deg?».
Fri tanke 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt