AddToAny

En skeptikerlegende har takket for seg

En skeptikerlegende har takket for seg
James Randi er død, 92 år gammel. I 2011 inviterte Human-Etisk Forbund ham til Norge. - Han var en pioner og etterlater seg en kraftfull arv, skriver Even Gran i dette minneordet.
MINNEORD: Hvis du ikke har sett filmene allerede, bør du søke dem opp på Youtube. «opererer» James Randi i magen på en person med bare fingrene. Lange slintrer av tarmer og kjøttbiter kommer ut. Men det hele er selvsagt bare et triks for å avsløre juksemakere, eller «psykiske kirurger», som bruker slike triks for å tjene penger på syke, kanskje døende, personer.

I et annet avslører han at det ikke er så lett å bla i en telefonkatalog med «tankens kraft» hvis man bare strør noen lette papirbiter foran boka. Du kan også sjekke hans av sjarlatanen Uri Geller eller triksene den evangeliske predikanten for å «snakke med Gud».

James «the amazing» Randi var en legende for den vitenskapelige skeptisismen. På tirsdag døde han, 92 år gammel.

En superstjerne også i Norge

Vi var litt i tvil om hvor kjent James Randi var i Norge, da vi i 2011 inviterte han til Norge som del av Human-Etisk Forbunds skeptikerkampanje.

Vi var ganske nervøse etter å ha booket storsalene både i Chateau Neuf i Oslo og Studentersamfundet i Trondhjem. Kanskje ville det ikke komme noen? Kanskje kunne det være en ide å fordele publikum utover salen, så det ikke ville se så pinlig tomt ut?

Vår frykt ble gjort til skamme. I Oslo møtte det

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

- Jeg er virkelig glad for at jeg fra nyttår ikke trenger å bruke noe mer tid på dette rotet, skriver politisk og internasjonal sjef i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad.
Fri tanke 12.11.2020
Etter to år med innmeldingsrekorder rundet Human-Etisk Forbund 100 000 medlemmer denne uka.
Fri tanke 06.11.2020
David Attenborough leverer et dramatisk vitnesbyrd i den nye dokumentaren som følger hele hans karriere. Den viser de enorme ødeleggelsene menneskeheten har forårsaket, men samtidig også en vei ut av krisen.
Fri tanke 30.10.2020
Fra kirkestrid til Muhammed-karikaturer, religionskritikk har alltid vært en av karikaturtegningens grunnpilarer, skriver Erle Marie Sørheim.
Fri tanke 23.10.2020
I år er det førti år siden «Michelle Remembers» sparket i gang 1980-tallets satanpanikk. Nå er lignende satanpanikk tilbake som en av ingrediensene i Qanon-fenomenet, der Donald Trump både befinner seg i sentrum og nekter å ta avstand.
Fri tanke 20.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt