AddToAny

En kindereggmodell for forskningsfinansiering

Hva hvis vi kunne få mer forskning, bedre forskning og mer tilfredse forskere uten at det kostet noe?
FORSKNINGSFINANISERING| Forskersonen publiserte 6. august en meget treffende kronikkav NINA-forsker Bjørn P. Kaltenborn. Der beskriver han en forskerhverdag som i stadig økende grad preges av en kamp for å få forskningsmidler på bekostning av selve forskningen. Det er sunt, og kanskje nødvendig, med en viss konkurranse om forskningsmidlene. Det kan bidra til å skjerpe forskerne, og det kan brukes som et verktøy til å styre hva det skal forskes på. Men nå kan det argumenteres for at det har gått altfor langt.

Forskningsinstituttene tvinges nå til å innrette en stor del av sin virksomhet inn mot selve konkurransen, snarere enn forskningen. Og den tematiske toppstyringen med økende fokus på brukermedvirkning gjør at det blir stadig vanskeligere å få finansiert forskning som stiller kritiske spørsmål til samfunnsutviklingen.

Eksempler på aktiviteter som skal styrke forskernes muligheter for å vinne fram i kampen om forskningsmidler starter med å orientere seg i jungelen av små og store finansieringsordninger. Så begynner arbeidet for å gjøre seg attraktiv for de finansieringsordningene man velger å satse på. De riktige partnerskapene med andre forskere og brukerorganisasjoner skal bygges og det skal designes en riktig profil på sitt eget institutt og forskerne. Forskerne skal være synlige i ulike mediekanaler. Det ligner stadig mer på å bygge instituttet og forskeren som en merkevare som skal selges, snarere enn å b

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt