BUSKAP
07.12.2021
Sjølforsyninga av mat er lav i Norge, langt under 50 prosent. Det har nå blitt fokus på å øke innenlands matproduksjon. Kan økt utnyttelse av norske ressurser erstatte noe av fôr- og matimporten?
Halm er en lite utnytta, men betydelig fôrressurs i Norge. Norsk korndyrking på ca. 3 millioner dekar gir en halmavling på ca. 700 millioner kg tørrstoff (233 kg per dekar).
Ubehandla halm er kun et nødfôr uten proteinverdi, som knapt kan dekke dyras vedlikeholdsbehov.
Med behandling av halmen kan imidlertid fôrverdien økes betraktelig.
Luting øker fordøyeligheten av cellulose
Halm inneholder mye cellulose, men også lignin, som er et ufordøyelig strukturstoff som infiltrerer planteceller når de aldres. Derved reduseres fordøyeligheten av cellulose. Lignin hindrer altså vombakteriene i å utnytte cellulose i halm. Behandling med lut løser opp ligninbåndene og gjør cellulose tilgjengelig slik at fordøyeligheten øker.
Kan øke fôr fra landets åkerareal med 36 prosent
Ammoniakk (NH3) er en svak lut som nyttes til behandling og konservering av en del av halmavlingen i dag. Natriumhydroksyd (NaOH) er en sterkere lut. Dyppeluting med NaOH gir kraftigere behandling, og derved bedre fôrkvalitet, slik at halmen egner seg også til dyr i høy produksjon, som mjølkekyr og okser. Samlet sett har dyppeluting og ammoniakkbehandling et betydelig potensial for å øke selvforsyningen i Norge. Hvis vi tenker oss at vi NH3behandler 75 prosent av landets totale halm
Gå til medietUbehandla halm er kun et nødfôr uten proteinverdi, som knapt kan dekke dyras vedlikeholdsbehov.
Med behandling av halmen kan imidlertid fôrverdien økes betraktelig.
Luting øker fordøyeligheten av cellulose
Halm inneholder mye cellulose, men også lignin, som er et ufordøyelig strukturstoff som infiltrerer planteceller når de aldres. Derved reduseres fordøyeligheten av cellulose. Lignin hindrer altså vombakteriene i å utnytte cellulose i halm. Behandling med lut løser opp ligninbåndene og gjør cellulose tilgjengelig slik at fordøyeligheten øker.
Kan øke fôr fra landets åkerareal med 36 prosent
Ammoniakk (NH3) er en svak lut som nyttes til behandling og konservering av en del av halmavlingen i dag. Natriumhydroksyd (NaOH) er en sterkere lut. Dyppeluting med NaOH gir kraftigere behandling, og derved bedre fôrkvalitet, slik at halmen egner seg også til dyr i høy produksjon, som mjølkekyr og okser. Samlet sett har dyppeluting og ammoniakkbehandling et betydelig potensial for å øke selvforsyningen i Norge. Hvis vi tenker oss at vi NH3behandler 75 prosent av landets totale halm