AddToAny

Digital hjemmeoppfølging av type 1-pasienter

Endokrinologisk avdeling på Akershus universitetssykehus (Ahus) opplever sviktende fremmøte til diabeteskontroll. Nå tilbyr de digitale konsultasjoner, for at flere pasienter skal benytte seg av oppfølgingstilbudet og bli mer engasjert i egen helse.
Tone Singstad er utdannet diabetessykepleier, og jobber som seksjonsleder ved endokrinologisk poliklinikk på Ahus. Poliklinikken har rundt 10 000 konsultasjoner årlig, men en utfordring har vært pasientoppmøtet.
? I 2019 var det så mange som fem til syv prosent som ikke kom. Det høres ikke så veldig mye ut, men vi har 10 000 konsultasjoner i året. Så er det i tillegg like mange som avbestiller time, kanskje bare én til tre dager før timen, og de timene får vi ikke vi brukt. Samtidig har vi ganske mange som venter på time og får forsinkelser på de timene de skal ha. Dette regnestykket går ikke opp.
På tross av at gebyret for manglende oppmøte har økt over tid, merket ikke poliklinikken forskjell i oppmøte. I 2019 undersøkte derfor avdelingen hva som var årsaken til at så få møtte til timene som var satt opp. Singstad forteller:
? Det vi fant, var at det ofte er «livet» som kommer i veien. Det er jobb, det er skole, reisevei, sykdom og dødsfall. Det er så mange andre ting i livet som også skal ta plass, og da er sykdommen ikke en prioritet, forteller Singstad.
? De er på kontroll alt fra én til seks ganger i året. Standardforløpet er to ganger i året. Det er jo ganske ofte. Det er ellers friske, unge folk, der gjennomsnittsalderen er 40 år.
? Vi fant ut at vi skal bruke de digitale mulighetene for å treffe pasientene på andre måter,
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetesforum

Vaner er automatisert adferd som har oppstått over tid. - Helsepersonell gjør lurt i å huske at det ikke bare er å ta seg sammen og gjøre bedre livsstilvalg, sier ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan.
Diabetesforum 13.09.2022
I flere interessante studier hadde man tatt i bruk ny teknologi til å undersøke sammenhengen mellom aktuelt blodsukker ved diabetes type 1 og velbefinnende.
Diabetesforum 13.09.2022
Ved å plukka frå kvarandre kva som skjer i cellene når dei forbrenn energi, avdekkjer forskarane mekanismar som kan bli til framtidige legemiddel.
Diabetesforum 13.09.2022
Diabetesforum 13.09.2022
Kunnskap om korleis skjelettmusklane forbrenn energi kan føra til framtidige legemiddel mot diabetes og fedme.
Diabetesforum 13.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt