AddToAny

Dette bør du vite om prøvetid

Dette bør du vite om prøvetid
Hvorfor har vi prøvetid? Hva er det viktig å tenke på i prøvetiden? Og hvilke krav kan du stille til arbeidsgiveren din?
Har du nettopp begynt i ny jobb? Ny stilling innebærer som oftest en flere måneder lang prøvetid. Men hvorfor har man egentlig prøvetid? Her er en oversikt over hvilke rettigheter du har og hva du må tenke på når du har prøvetid.

Skriftlig avtale om prøvetid

Når du begynner i ny jobb, gjelder prøvetiden ofte i flere måneder før du får fast jobb. Når du starter skal det gjøres en skriftlig avtale mellom deg og arbeidsgiveren din om hvor lenge prøvetiden skal vare. Normalt sett varer den ikke lenger enn seks måneder, med noen unntak.

- Hensikten med prøvetid er at arbeidsgiver skal kunne vurdere arbeidstakers tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet og pålitelighet, og at arbeidsgiver skal kunne si opp arbeidstaker dersom disse forholdene ikke er tilfredsstillende, skriver Medina Mahic, juridisk rådgiver i HK til HK-Nytt.

Går begge veier

Selv om prøvetiden er tiden der arbeidsgiver kan se hvordan den nyansatte fungerer i stillingen, gjelder det også andre veien. Det er viktig at du som arbeidstaker finner ut om stillingen passer for deg. Gjør den ikke det, kan du si opp jobben med bare 14 dagers oppsigelsestid. Når prøvetiden er over, vil du normalt ha tre måneders oppsigelsestid, med mindre noe annet er oppgitt i kontrakten din.

Oppsigelse i prøvetiden

Selv om det er enklere å si opp en ansatt i prøvetiden, kan arbeidsgiver fortsatt ikke si opp arbeidstaker uten en god grunn. En god grunn kan være at du ikke møter opp på jobb når du skal, ikke følger rutinene, ikke er faglig dyktig eller ikke oppfyller andre kritiske krav til stillingen. Men:

- Det finnes eksempler på at oppsigelser har blitt kjent usaklig, fordi arbeidsgiveren ikke har sørget for riktig tilrettelegging, skriver Mahic.

I vurderingen om en oppsigelse i prøvetiden er saklig, skal arbeidsgiver ta hensyn til at det kan ta tid for nye arbeidstakere å komme inn i stillingen og rutinene på arbeidsplassen. Det er også viktig å være klar over at du har krav på god opplæring i prøvetiden.

Krav om opplæring

- Arbeidsgiver har en plikt til å gi arbeidstaker tilstrekkelig opplæring, samt klare instruksjoner og tilbakemeldinger underveis i prøvetiden. Hvis du som arbeidstaker føler at du ikke har fått tilstrekkelig opplæring og veiledning i prøvetiden, er det viktig at du tar dette opp med din nærmeste leder snarest, skriver Mahic.

Hun peker på at det kan være greit å ha skriftlig dokumentasjon på at du har tatt opp dine opplæringsbehov med din leder og tilbakemeldingen du har fått på det, i tilfelle det skulle bli en konflikt senere.

Permittert i prøvetiden

Under koronapandemien har mange blitt permittert helt eller delvis. Men om man har blitt permittert, påvirker ikke dette prøvetiden, påpeker Mahic.

- I arbeidsmiljøloven står det at det ikke er adgang til å forlenge prøvetiden dersom fraværet er «forårsaket av arbeidsgiver». Ettersom det er arbeidsgiver som forårsaker fraværet ved å permittere den ansatte, blir prøvetiden ikke forlenget ved permitteringsfravær, skriver hun.

Hvis det derimot er arbeidstaker som er borte i prøvetiden på grunn av lovfestet permisjon, ferie eller sykdom, har arbeidsgiver rett til å forlenge prøvetiden.

Nedbemanning

Hvis man jobber i en bedrift hvor det har vært nedbemanning og man får annet passende arbeid, kan det ikke settes ny prøvetid. Det samme gjelder hvis man har jobbet i en midlertidig stilling med prøvetid og får fast stilling. Da kan ikke arbeidstaker kreve ny prøvetid. Da du allerede har bevist at du passer for stillingen.

Prøvetid:

Avtale om prøvetid må være skriftlig i arbeidskontrakten

Man kan maksimalt ha prøvetid i seks måneder

Oppsigelsestiden under prøvetiden er 14 dager

Arbeidsgiver må ha saklig grunnlag for oppsigelse også i prøvetiden

Du har krav på god opplæring

Er man permittert under prøvetiden kan ikke prøvetiden forlenges

Kilde: Arbeidsmiljøloven

Image-text:

PRØVETID: Nyansatte arbeidstakere har vanligvis seks måneders prøvetid før de blir fast ansatt.

Martin Guttormsen Slørdal

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt