AddToAny

- Det gikk bra med alle som var innlagt

- Det gikk bra med alle som var innlagt
- Det føltes som å komme til en familie, sier Christina Nøss. Som 15-åring med depresjon hadde hun to lange opphold på Kringsjåtunet døgnavdeling. I dag er hun utdannet lege og kritisk til nedleggelse av det tilbudet.
0«Å LEGGE NED KRINGSJÅTUNET er omsorgssvikt i offentlig regi», skrev Christina Nøss i et avisinnlegg i februar i år. Hun er en av mange som engasjerte seg sterkt i kampen for å bevare Kringsjåtunet på Lillehammer, et sted som i mange år har hatt et godt renommé i ungdomspsykiatrien, særlig for behandling av spiseforstyrrelser.
Den 8. mars ble Kringsjåtunet reddet fra avvikling i denne omgangen etter sterkt press fra tidligere brukere, fagfolk og politikere.
- Jeg tror det har gått bra med alle jeg var innlagt med samtidig, sier Christina Nøss. Hun har tatt turen tilbake til Kringsjåtunet for å fortelle om hvorfor hun mener institusjonen, og liknende døgnplasser, er en viktig del av tilbudet til ungdom med psykiske lidelser. Venner av den unge legen fra den tiden har fått utdanning, jobb og familie. Som 15-åring var Christina selv alvorlig deprimert.
- Jeg følte at jeg ikke orket mer. Jeg hadde fått poliklinisk behandling i BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk), men det hjalp ikke. I starten var jeg imot å komme til Kringsjåtunet, men jeg slapp å ta den beslutningen selv, sier Nøss med et skjevt smil. For henne var det ikke så bra å bo hjemme da hun var på sitt sykeste, men etter to opphold på institusjonen var hun frisk nok til å flytte for seg selv.
- Noen sier det er så inngripende og dramatisk å flytte ungdommer ut av hjemmet. For meg gikk det sakte nedover hjemme, sier Christina Nøss. Hun fremhever at noen ungdommer kommer fra det hun kaller «litt bustete hjem», og ikke har nok trygghet og faste rammer til å bli friske der.

Ungdommens kunnskap
Etter at Sykehuset Innlandet besluttet å avvikle plassene på Kringsjåtunet i Lillehammer fra og med august i år, oppsto det en stor folkelig kamp for stedet. Sykehuset ville samlokalisere tilbudet på Kringsjåtunet med psykiatrisk avdeling på Sanderud ved Hamar. Men mange unge sto fram og fortalte i lokalaviser og på Facebook at oppholdet på Kringsjåtunet var redningen for dem i sårbare år.
- Kunnskapen fra ungdommen som har brukt Kringsjåtunet har vært veldig tydelig, sier stortingsrepresentant fra Sosialistisk Venstreparti, Nicholas Wilkinson. Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, og Senterpartiet sto sammen med SV for å bevare.
Kringsjåtunet er skapt for at hele oppholdet skal foregå i trygge rammer for de unge, med egen skole, fritidsaktiviteter, tett oppfølging, faste måltider, beh
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

Skeivt, funksjonsnedsatt, ensomt, smertefullt, utstøtt, gammelt, fornedret - og det lyse i alt sammen. Det er stoffet til forfatter Bjørn Hatterud.
Psykisk helse 25.09.2023
Sivilombudet har bedt om endret praksis i alle fengsler. Medisinsk cannabis kommer inn under rett til privatliv.
Psykisk helse 22.09.2023
I 2020 våknet Oskar Hellesø-Knutsen av at nabohuset forsvant i leirmassene. Nå har 17-åringen forsket på samholdet i Gjerdrum etter katastrofen.
Psykisk helse 21.09.2023
Bruken av kvetiapin øker, både mot psykose og søvnproblemer. Forskning gir grunn til bekymring for kvinnehelse.
Psykisk helse 19.09.2023
«Lurer på om det egentlig er verdt det. Klarer det aldri og det er alltid mer.» - Vinnerteksten i Skrivekonkurransen 2023.
Psykisk helse 18.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt