AddToAny

Det er mulig å bli frisk!

Det er mulig å bli frisk!
Psykisk helse. Denne uka har det vært verdensdagen for psykisk helse. Madeleine Sjøbrend i NSO skriver om sine utfordringer rundt kontroll, mat og egne følelser, men hovedbudskapet er: Det er mulig å bli frisk!
Vi opplever alle endringer i løpet av livet. De kan være store. De kan være små. Noen av de er positive. Andre er negative. Hvor mange endringer man må stå ovenfor og hvordan man takler disse varierer fra person til person. I en periode av livet mitt var det så mange endringer at jeg lenger ikke følte at jeg hadde kontroll over noe som helst. Derfor fikk jeg et sterkt behov for kunne kontrollere noe. Dette førte til en langvarig kamp mot meg selv, mat og egne følelser.

Les også:

André Almås Christiansen: I en følelsesmessig berg- og dalbane

Mitt problematiske forhold til mat startet allerede på videregående. Da hadde jeg opplevd å miste mange, sykdom i nær familie og egen alvorlig sykdom. Alt dette gjorde hverdagen uoversiktelig og ukontrollerbar, og kontroll over mat og kropp ble min måte å føle at jeg hadde kontroll over noe. Allikevel klarte jeg å holde det noenlunde i sjakk gjennom videregående. Så skulle jeg gå fra å være elev til å bli student. Fra mor og fars trygge hjem til å være alene på en hybel i Oslo. Det var den endringen i mitt liv som gjorde at spiseforstyrrelsen min kunne gro, og som etter hvert gjorde meg alvorlig syk.

Vekkerklokken ringer. Har nesten ikke sovet, og

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt