AddToAny

Den viktige samtalen

Den viktige samtalen
Koronapandemien har satt fart i digital kommunikasjon, men for hørselshemmede vil den personlige samtalen og åpenhet om eget hørselstap alltid være avgjørende for god livskvalitet.
Overlege Hege Saltnes ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (NBHP) sier det er forbausende hvor lite «folk flest» vet om hørselsutfordringer. Tydelig og klar informasjon er nøkkelen til god kommunikasjon.

Vegrer seg
Noen strever med å være åpne om egen hørsel og utfordringene knyttet til å leve med en sans som ikke fungerer fullt ut.
- Mange hørselshemmede ønsker ikke å være til bry for andre. De vegrer seg for å være åpne om hørselstapet sitt, og de syns det er ubehagelig å be om at andre tilpasser kommunikasjonen sin av den grunn. Men det er mye lettere å forholde seg til personer som er tydelige og klare. Hvis du er litt lærer overfor andre og gir en oppskrift på hvordan de skal forholde seg, så klarer de lettere å gjennomføre det.

Ingen bruksanvisning
Det følger ikke brukanvisning med utsagnet: «Jeg hører litt dårlig».
- Informasjon om at du hører dårlig må følges av noe mer konkret. Noe om hvordan du ønsker at andre skal innrette seg etter at de har fått vite om din hørselsnedsettelse. Det er forbausende hvor lite «folk flest» vet om hvordan nedsatt hørsel påvirker evnen til å oppfatte informasjon.
- Du må finne din egen måte å fortelle om hørselstapet ditt på og hvilke behov du har. For eksempel at det å slå av bakgrunnsmusikk eller radio vil gjøre det lettere å forstå hva noen sier
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt