AddToAny

Den beste hevnen er å leve godt

Flere ganger har jeg blitt spurt av utlendinger om hvorfor vi ikke tok livet av massemorderen fra Utøya. Mitt svar er: Hevn.
Alderen treffer som en slegge: 14. 15. 15. 16. Barn som aldri fikk bli voksne. Fordi de ble myrdet av en fyr som gikk seg bort på internett.

På en høyde på øya, i en lysning i skogen, henger den store metallringen som er monumentet over de som ble myrdet her ute. 69 navn er gravert inn i og gjennom det opphengte metallet. Navnene lyser imot meg, der jeg går rundt ringen. Det er noe av det verste jeg har vært med på, og samtidig noe av det mest meningsfulle.

En invitasjon

En morgen noen uker før dette fikk jeg en e-post. Det viser seg at daglig leder på Utøya følger meg på Twitter. Han har merket seg at jeg tvitrer en del om ekstremisme, og spør om jeg vil komme på besøk på øya. Det vil jeg.

Det som skjedde på Utøya 22. juli 2011 er en drivkraft i mye av det jeg gjør, som rådgiver i Human-Etisk Forbund, som privatperson, som medborger. Jeg er glad i landet mitt, og for meg er det å prøve å bidra til at vi aldri opplever noe slikt igjen, en dypt patriotisk handling.

Men jeg har aldri vært medlem i AUF eller Arbeiderpartiet, og har derfor ikke noe forhold til selve øya. Det nærmeste jeg har kommet har vært å kjøre forbi på vei til Humanistisk Ungdoms sommerleir på Hønefoss. De reisene har vært sterke nok. En gang reiste jeg sammen med en ung mann som fortalte at en venninne hadde vært der ute den dagen.

«Så hvordan gikk det med henne?» spurte jeg troskyldig. «Altså, hun lever ikke lenger» svarte han stille.

Lys og mørke

Derfor står jeg på ferja MS Thorbjørn sammen med et knippe andre fra norsk organisasjonsliv, mens vi ser utover Tyrifjorden og tretoppene på Utøya og det hvite huset ved kaia kommer nærmere.

Det er juni 2019 og sola skinner, og om man ikke visste noe om nyere norsk historie, ville man bare sett et sommerparadis. Vannet glitrer innbydende. Skilt peker mot «Kjærlighetsstien». Maten i kantina smaker ypperlig og de flunkende nye møteloka

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

- Ingen sider ved religion er hevet over kritikk, mener landsstyret i Human-Etisk Forbund etter en helg i religionskritikkens tegn.
Fri tanke 18.11.2019
Human-Etisk Forbunds Humanistprisen 2019 tildeles den afghanske ateisten og eks-muslimen Josef Moradi. Han lever i dag i skjul for norske myndigheter, som vil sende ham tilbake til Afghanistan.
Fri tanke 14.11.2019
Maryam Namazie og Sarah Haider utfordrer en av de største tabuene i islam, nemlig det å forlate religionen. De er i Norge denne uken og fortjener å bli lyttet til, skriver Sylo Taraku.
Fri tanke 14.11.2019
Massakren på kvinner og barn i Nord-Mexico nylig har satt søkelyset på narkokartellenes økte herjinger i området. Men også på en særegen bit av mormonenes historie i området.
Fri tanke 13.11.2019
Åtte land har avskaffet blasfemilover siden 2015, mens andre land har gått motsatt vei. I dag presenteres Freedom of Thought Report 2019.
Fri tanke 13.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt