AddToAny

De gode hjelperne

De gode hjelperne
Velferdsteknologi gir flere varme hender i Kvinesdal.
Kommunen ligger i Vest-Agder fylke og er om- kranset av høye fjell. Administrasjonssentrum heter Liknes, og her møtes de to elvene Kvina og Litleåna, før de renner ut i Fedafjorden. Kvinesdals slagord er: «Vennlig, vakker og vågal», og det lever både kvindølene og naturen opp til. Torhild Kvinlaug, enhetsleder for åpen omsorg og rehabilitering, kaller Kvinesdal en ja-kommune. - Vi vil mye, sier hun. - Det gjennomsyrer hele kommunen, fra politikere til ledere og ansatte i hjemmetjenesten. Vi hiver oss på nye ting. Vi vil lære og utforske. Det gjelder også velferdsteknologi. Hos oss er endring en tilstand. Stortinget etablerte i 2013 Nasjonalt program for utvikling og implementering av velferdsteknologi 2014-2020. Satsingen har som hovedmål å møte kommunenes informasjons- og kunnskapsbehov for å tilrettelegge for bred bruk av velferdsteknologiske løsninger. Kvinesdal har vært en av utprøvningskommunene i programmet, som er et samarbeid mellom Helsedirektoratet, KS og Direktoratet for e-helse. Arbeidet har resultert i to gevinstresultatrapporter som viser at velferds- teknologi gir betydelig gevinst. Nå deltar mer enn 260 kommuner i spred- ningen av programmet.
KEdlaitrheFrjesllestgadseerlven av Kvinesdals vel 6 000 inn- byggere. Hver morgen klokka åtte våkner hun av at medisineringsroboten roper på henne: «Det er på tide å ta medisiner. Vennligst trykk på knappen». - Den maser helt til jeg står opp, så jeg har ikke noe valg. Jeg må gå inn og trykke på knappen, og ut kommer det en pakke med piller, smiler 87-åringen. Roboten fortsetter: «Ta ut medisinene, og ta dem sammen med vann», og Fjellstad adlyder. Hun svelger unna tablettene med et glass vann. Hvis hun ikke gjør som roboten sier, trekker den pilleposen tilbake og sender varsel til hjemmetjenesten om at brukeren ikke har fulgt oppfordringen. - Jeg har blitt så glad i den, sier Fje
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt