AddToAny

Dag O. Hessen er redd for at UiO-forskere kan miste sin akademiske frihet

Dag O. Hessen og Kristian Bjørkdahl var betraktelig mer bekymret for den frie forskningens kår, enn NIFUs Mari Elken i Strategi 2030-debatt.
- Jeg har sett en sterkere nyttebetoning. Og det er ikke galt å være til nytte, men til hva, og på hvilken tidsskala? Jeg er ikke misfornøyd, det er bra i Norge, men derfor er det viktig å være oppmerksom på utviklingstrekkene vi ser, hevdet professor i biologi Dag O. Hessen, i debatt i Fritt Ords lokaler, onsdag 30 oktober.

Hessen mener å se tegn i tida, som han syns er bekymringsfulle. Det han er redd for er såkalt «Skifting baseline», en teori om at langsomme endringer er vanskelige å oppdage før det er for sent.

- Det jeg er redd for, er at vi våkner opp en dag, og universitetet har blitt et vanlig institutt, sa han.

Friheten kan uthules av ulike eksterne finansieringsordninger

Hessen mente at det ligger en risiko i at den eksterne finansieringen utgjør en stadig større del av inntektene til universitetet.

- Akademisk frihet står ganske godt, men noe av truslene ligger jo i finansieringen. Hvis vi ser en finansieringsdreining i retning av mer kortsiktig, nytteorientert forskning, blir friheten uthult, påpekte han.

Hessen var også opptatt av at innovasjon og forskning som skal føre til patenter og inntekter i naturfagene, ikke skal gå på bekostning av grunnforskning, undervisning og formidling.

- Mange av mine kolleger har veldig tett kobl

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Det odontologiske fakultetet ved UiO har tapt 14 millionar kroner i tapte pasientinntekter på grunn av koronapandemien, melder Khrono.
Uniforum 03.06.2020
Vi er glade for at den internasjonale evalueringen har kommet til samme konklusjoner som vi selv gjorde. Da er det bare å jobbe systematisk videre med søknadene mot SFF-V, skriver rektor Svein Stølen og viserektor Åse Gornitzka
Uniforum 02.06.2020
Mine spørsmål om EAs rolle, selvforståelse og manglende lydhørhet for ansattes behov forblir ubesvart. Slik kommenterer professor Andreas Føllesdal svaret fra rektor Svein Stølen på hans kritikk av Eiendomsavdelingen ved UiO.
Uniforum 02.06.2020
Bravida tapte to store anbudkonkurranser av levering av elkraft, IKT og svakstrøm til Livsvitenskapsbygget i Gaustadbekkdalen. Kontrakten gikk til selskapet OneCo.
Uniforum 02.06.2020
Forskere skal finne ut hvordan koronaepidemien har påvirket studenters læringsutbytte og det vitenskapelig ansattes forsknings- og undervisningsarbeid. Det er Kunnskapsdepartementet som vil sette i gang kartleggingen.
Uniforum 02.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt